Štedopis anketa: 67 posto Hrvata često zabrinuto zbog osobnih financija

Velika većina građana često je u strahu da neće moći platiti račune i da nemaju dovoljno ili nikakve ušteđevine za starost, pokazali su rezultati online ankete na portalu www.stedopis.hr

Na pitanje: “Jeste li zabrinuti zbog svojih osobnih financija“,  67 posto anketiranih odgovorilo je često, rijetko je zabrinuto 27 posto, a samo 6 posto nikad nije zabrinuto.

Moglo bi se zaključiti da je to uobičajena pojava u današnje vrijeme  kad  čak petina Hrvata ne može pokriti svoje životne troškove, te se za njih moraju zadužiti, kako je pokazalo istraživanje Hrvatske narodne banke  “Mjerenje financijske pismenosti“.  No, isto je istraživanje pokazalo i zabrinjavajući odnos Hrvata prema novcu – trećina ispitanika prema trošenju novca ima stav: „ Živi danas i ne misli da budućnost“!

S druge strane, to potvrđuje da je mnogo važnije kakav imamo stav prema novcu, nego s kojim iznosom novca raspolažemo. Postoji značajna razlika između ljudi koji troše sada i onih koji štede,  a ona je prvenstveno u tome kako pojedinci gledaju na budućnost, tvrde psiholozi.  Oni  koji odgađaju potrošnju za budućnost, manje  su zabrinuti zbog svojega novca. Stoga, umjesto česte zabrinutosti zbog novca, radije se o novcu pobrinite na sljedeće načine.

 

1. Saznajte svoje financijsko stanje

 

Prvi korak  je da utvrdite  novčanu vrijednost vaše osobne imovine, odnosno iznos novca koji bi vam ostao kada biste prodali svu svoju imovinu i podmirili sve svoje obveze.  Jednom kad točno znate svoje financijsko stanje, lakše ćete identificariti svoj najveći problem i kako ga riješiti. Za većinu ljudi, to je premalo štednje, a previše dugova.

 

2. Gdje odlazi vaš novac

 

Jednom kada znate kakva je vaša financijska situacija, trebate znati i kako ste se u njoj našli. Najvažnije je da prvo popišete sve svoje mjesečne troškove,  jedino tako  ćete točno znati jeste li potrošili  i na ono što ste željeli, ali niste trebali.

Jednom kad napravite svoj proračun – popis svih svojih troškova i prihoda – vidjet ćete točno gdje  „curi“ i kako možete smanjiti prekomjernu potrošnju. A to je svaka potrošnja  zbog koje su vaši troškovi veći od vaših primanja.

 

3. Kako izaći iz dugova

 

Ako imate dugova,  saznajte koliko vas oni koštaju, odnosno koliki kamatnu stopu plaćate na njih. Opće je pravilo da se prvo rješavate onih najskupljih dugova s najvećom kamatnom stopom, poput minusa  po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu,  gdje kamatna stopa iznosi preko 10 posto godišnje.

No, prije nego počnete smanjivati dugove, otkrijte zašto ste se našli u njima: je li to zato što ste ostali  bez posla, razboljeli  se ili zbog nekog drugog neočekivanog razloga? Ili je to samo zato što ste neplanirano trošili  van svojih mogućnosti ?

 

4. Odredite financijske ciljeve

 

Postavite financijske ciljeve tako da se i ostvare, u protivnom,  bit ćete u još većem financijskom stresu.

Želite vratiti dugove, kupiti automobil ili štedjeti za mirovinu?  Koji god bio vaš cilj, novac je bitan dio vašeg plana. Ono što želite ozbiljno postići, morate i ozbiljno (novčano) isplanirati.

 

5. Educirajte se o osobnim financijama

 

Možda ste zabrinuti jer ne znate što je  kreditno izvješće  ni kako  štedjeti za mirovinu. Za to vam ne treba doktorat  iz osobnih financija. Osnove možete naučiti online na našem portalu.  Odvojite barem dva sata tjedno za financijsko obrazovanje.

Preuzmite besplatnu e knjigu u izdanju Štedopisa “Moj novac, moja budućnost” (216 stranica) o svim osnovnim financijskim pitanjima ovdje. Želite li i besplatni tiskani primjerak?  Samo nam pošaljite svoju adresu na stedopis@stedopis.hr

Za 15 minuta naučite kako ispravno sastaviti proračun i provjerite svoje znanje u kvizu ovdje. Educirajte se  o online plaćanjima i sigurnosti kupovine na internetu, sa kvizom znanja, ovdje, a o osiguranjima ovdje.

 

6. Štednja i osiguranje za neočekivane događaje     

 

Možete smanjiti svoje brige ako se pripremite za najgori financijski scenarij,  primjerice, gubitak posla, smanjenje plaće, bolest  i sl. Fond štednje  za „crne dane“  je iznos  koji  će pokriti vaše uobičajene izdatke (uključujući i eventualne otplate kredita) u razdoblju od 6 mjeseci. Dakle, ako mjesečno trošite 3000 kn, u fondu za crne dane trebali biste imati 18.000 kn. Čak i samo 200 kuna mjesečno je dobar početak  štednje za neočekivane troškove.

Ako obitelj ovisi samo o vašim primanjima, preporučuje se ukupnom štednjom osigurati za najmanje 5 vaših godišnjih neto primanja.

Ne zaboravite na osiguranje! Pomaže vam da platite troškove zbog neočekivanih događaja, odnosno rizika koji ugrožavaju vaš život, zdravlje ili imovinu.

 

 

7. Ne uspoređujte se s drugima

 

Budite iskreni sami sa sobom – želite li impresionirati druge kada trošite svoj novac? Kupujete li odjeću zbog vidljive marke, veći automobil zbog susjeda?  Ili nešto drugo utječe na vaše financijske odluke ?

Da biste izbjegli zamku uspoređivanja s drugima i izbjegli frustraciju ako ne možete imati kao oni,  napišite na komad papira do čega vam je zaista stalo, koji je smisao i značenje vašega rada i života. Ako ste u braku ili u vezi, zamolite vašeg partner/partnericu da učini isto. Onda se dogovorite što oboje želite i neka te  vrijednosti utječu na vaše odluke o potrošnji.

 

8. Potražite pomoć  financijskog savjetnika

 

Ako ste zabrinuti za zdravlje, idete doktoru. Ako ste zabrinuti za svoje financijsko zdravlje, potražite također pomoć profesionalca.

Svakako budite sigurni da ste izabrali nezavisnog i licenciranog financijskog savjetnik/savjetnicu koji vam neće pokušati prodati financijski proizvod, već vam pomoći da riješite svoj financijski problem ili potrebu.