Turizam cvjeta, ali jeste li osigurali svoje goste?

Osiguranje gostiju od posljedica nesretnog slučaja nije obvezno za privatne iznajmljivače, ali se preporučuje. Zamislite da vaš gost padne na stepenicama apartmana ili u kupaonici te završi u bolnici, a vi nemate ugovoreno osiguranje od privatne odgovornosti?

Većina malih iznajmljivača uspješno će poslovati i ove godine ali pitanje je koliko će njih uložiti  u osiguranje ne samo svojih apartmana, nego i gostiju koji u njemu borave. Naime, kako zakon u Hrvatskoj ne obvezuje privatne iznajmljivače na osiguranje od odgovornosti ,  takvo osiguranje u Hrvatskoj ima svega 15 posto privatnih iznajmljivača, dok je u Europi ono često obvezno, pa ga ima  od 90 do 100 posto poduzetnika.

 

Što kada se dogodi nezgoda

 

Ako  se vašem gostu dogodi nekakva nezgoda za vrijeme boravka u apartmanu te se utvrdi da je na vama, tj. iznajmljivaču odgovornost za nezgodu, dužni ste platiti odštetu.

Vi ste odgovorni za  imovinu gosta, povrede tijela ili zdravlja gosta,  za trajnu invalidnost i smrt gosta ukoliko se to dogodilo  za  vrijeme boravka gosta u vašem apartmanu, ali i zajedničkim uređenim prostorima oko njega kao što je terasa, parking, i drugo.

Čak i kada  gost  ima putno zdravstveno osiguranje i osiguranje od mogućnosti ozljeda ili bolesti na odmoru, ako je na bilo koji način došlo do štete  vašom odgovornosti,  ugovorena osiguranja  tražit će naknadu isplaćenog iznosa od vas.

 

Kako da se iznajmljivač  zaštiti i od privatne odgovornosti

 

Važnost osiguranja u turizmu je velika pa se na domaćem tržištu mogu pronaći različiti turistički paketi osiguranja  za privatne iznajmljivače, no iznajmljivači uglavnom ugovaraju  pakete osiguranja  imovine, ali ne i od privatne odgovornosti.

Osiguranje od privatne odgovornosti u turizmu je  posebna  vrstu rizika koja  pokriva i odgovornost od rizika proizašlih iz primanja na smještaj gostiju.

Zamislite da gost padne na stepenicama aparamana kuće ili u kupaonici te završi u bolnici, ili  ako  jaka bura  baci crijep s vašega krova i ošteti  auto gosta  –   a vi  nemate ugovoreno osiguranje od privatne odgovornosti?

Zato se osiguranje gostiju od posljedica nesretnog slučaja preporučuje iznajmljivačima fizičkim osobama.

Na domaćem tržištu se mogu pronaći različiti turistički paketi  specijalizirani za iznajmljivače pa istražite mrežne stranice osiguravatelja,  obratite pri tome pažnju koji rizici su pokriveni policom i odaberite najbolju za vas.