Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje Zagreb je udruga koja uči mlade kako upravljati svojim novcem i kako pokrenuti svoj vlastiti posao. Štedopis su 2015. godine osnovali sveučilišni profesori, znanstvenici, novinari i poduzetnici da zajedno kreiraju inovativne programe financijskog obrazovanja s naglaskom na djecu i mlade kako bi buduće generacije bile financijske uspješne i izabrale poduzetništvo za svoj životni poziv.

Naša misija je stjecanje znanja, vještina i povjerenja za donošenje ispravnih financijskih odluka za osobne, obiteljske ili poslovne potrebe. Naša vizija su financijski pismeni i odgovorni građani i poduzetnici.

Naš Statut pročitajte ovdje.

 

Zašto to radimo

 

Potreba za financijskim obrazovanjem postoji jer su odrasli građani prezaduženi, a mladi financijski nepismeni.

Hrvatski građani duguju rekordnih 40 milijardi kuna, što uopće ne iznenađuje jer nikada nisu dobili niti osnovne lekcije o upravljanju novcem. Od 2011. do 2017. dug građana narastao je šest puta. Stopa nezaposlenosti mladih je 40 posto, što je druga najveća stopa nezaposlenosti mladih u Europi. Očito je da mlađe generacije moraju donositi mudrije i odgovornije financijske odluke i stvarati vlastite prilike za zaposlenje.

 

Potreba za financijskim obrazovanjem mladih

 

Mladi se od najranije dobi susreću s novcem, ali se o novcu ne razgovara u obitelji, vrtiću, školi, sveučilištu. Obrazovni sustav u Hrvatskoj ne nudi niti osnovno financijsko obrazovanje pa mladi ne znaju procijeniti izazove i rizike na financijskom tržištu, posljedice neznanja su loše poslovne odluke, pad prihoda, zaduženost i u konačnosti gubitak radnog mjesta.

Potvrđuje to međunarodno istraživanje OECD-a PISA 2012 koje zaključuje da hrvatski petnaestogodišnjaci nisu sposobni donijeti ispravnu financijsku odluku i planirati budućnost. OECD je još 2005. godine predložio da se financijsko obrazovanje uvede u škole, što mnoge zemlje i pokušavaju.

Štedopis se posebno zalaže za uvođenje sustavnog financijskog obrazovanja u osnovnim i srednjim školama i programa koji potiču financijsku pismenost djece i mladih. Kao temelj izdvajamo dva dokumenta Vlade: Odluku o donošenju programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole (NN 104/2014.) i Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine (NN 11/2015.).

 

Potreba za obrazovanjem o poduzetništvu

 

Sve više mladih morat će sami stvarati svoje prilike za vlastiti posao, a ne čekati da ih zaposli drugi, javni ili privatni sektor. Pred mladima su mnogi izazovi, od savladavanja osobnih vještina poput komunikacijskih, upravljačkih i prezentacijskih, pa do pisanja poslovnih planova i razumijevanja financijskih izvještaja.

 

Kako radimo

 

Mladi su naša budućnost, i to nije fraza, nego istina. Svrha svih naših aktivnosti je poticati odgovoran odnos mladih prema novcu i senzibilizirati hrvatsku javnost o važnosti financijske slobode mladih i njihove sigurnije financijske budućnosti. Kako? Kreiranjem programa i sadržaja u kojima pojedinci:

1. razumiju svoju ulogu na tržištu financijskih proizvoda i usluga, steknu znanje o svojim pravima i obvezama, te imaju aktivan odnos prema korištenju financijskih proizvoda i usluga;

2. nauče upravljati osobnim ili obiteljskim financijama kako ne bi ulazili u dugove koje ne mogu vratiti i zbog toga završiti u siromaštvu;

3. uvide nužnost štednje za doba mirovine ili za potrebe svladavanja nepredvidivih novčanih izdataka.

 

Proučili smo iskustva provedbe programa financijskog obrazovanja diljem svijeta, kao i model UNICEF-a za financijsko obrazovanje djece i mladih te ćemo se zalagati za partnerstvo s javnim i privatnim sektorom, financijskim institucijama, nevladinim organizacijama, udruženjima u zajednici i drugim dionicima u Hrvatskoj. Održivost i dostupnost BESPLATNOG financijskog obrazovanja ovise o moći i raznolikosti partnera tijekom pripreme, pokretanja, procjene i ocjene provedbe obrazovanja.

Štednja, bankarstvo, mirovine, ulaganja, osiguranja, porezi, sve te teme mladima mogu biti…dosadne! Zato ćemo se truditi da mladima budu zanimljive i zabavne.

 

Zašto je sav naš sadržaj besplatan?

 

Mi vjerujemo da financijsko obrazovanje treba biti besplatno za sve te da se najbolji rezultati ostvaruju ako ga provode nastavnici u svojim razredima. Zato je sav naš sadržaj besplatan za učenike i nastavnike i roditelje i sve one koji žele naučiti odgovorno upravljati svojim novcem.

Štedopis nudi i stručnu edukaciju nastavnika – trenera kako bi napredovali u svojoj profesionalnoj karijeri ali i postali treneri financijskog obrazovanja svojih kolega nastavnika. Tako stvaramo mrežu trenera financijske pismenosti kako bi se ona jednoga dana mogla provoditi svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

 

Naš cilj je do 2020. godine stvoriti mrežu od 10.000 nastavnika/trenera.

Naš cilj je do 2025. godine educirati 500.000 učenika srednjih i osnovnih škola.

 


Pomozite nam da to zajedno ostvarimo!

Podržite nas, predložite, podijelite svoja iskustva, kontaktirajte nas.