“Moj novac, moja budućnost”

Udžbenik financijske pismenosti za srednje škole „Moj novac, moja budućnost“ odobren od Agencije za odgoj i obrazovanje za primjenu u nastavi šk. g. 2017./2018. ovdje možete preuzeti potpuno besplatno. Kao i dodatni multimedijski sadržaj, e- learning programe i kvizove za dopunu i provjeru znanja.

KOME JE NAMIJENJEN
Učenicima i nastavnicima srednjih škola, ali i svima drugima koji žele steći osnovna znanja o osobnim financijama, ili proširiti, provjeriti ili učvrstiti svoje znanje.

ŠTO ĆETE NAUČITI
Kako odgovorno upravljati novcem, pametno štedjeti, trošiti i ulagati u sigurniju financijsku budućnost.

I. cjelina
Zaštita potrošača – Andrea Razum
Prvi razred
1. Što je to potrošnja, a što potrošač?
Drugi razred
2. Upoznajte vlastita potrošačka prava i obveze!
Treći razred
3. Informirano donošenje odluke o kupnji
Četvrti razred
4. Što je to marketing, a što marka?

II. cjelina
Novac – Marijana Ivanov
Prvi razred
1. Kako je nastao i što je novac?
Drugi razred
2. Platne kartice
Treći razred
3. Načini plaćanja
Četvrti razred
4. Novac i inflacija

III. cjelina
Financijske institucije i financijski proizvodi – Marijana Ivanov
Prvi razred –
1. Upoznajte banke
2. Štedni proizvodi kreditnih institucija
Treći razred
3. Ulaganja
Četvrti razred
4. Oblici, namjene i uvjeti odobravanja kredita

IV. cjelina
Planiranje osobnih financija – Dajana Barbić
Prvi razred
1. Financijsko ponašanje
Drugi razred
2. Proračun – prava slika potrošnje
Treći razred
3. Upravljanje dugom
Četvrti razred
4. Štednja i ulaganje

Kroz ŠtedopisTV: „O novcu za neznalice“ učenici će se susresti s 3 teme osobnih financija: Odgovorna potrošnja, Osobni proračun i Štednja:

Lekcija 1#odgovornapotrošnja: „Kuća od karata“ ukazuje na razliku između odgovorne i neodgovorne potrošnje i zašto je važno NE trošiti više nego što si možete priuštiti.  Preporuka za korištenje u nastavi  udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ cjelina 1 – Zaštita potrošača u svim razredima.

Lekcija 2#osobniproračun: „I ja bih tata!“ – Što tinejdžeri znaju o novcu? Srednjoškolac će za 3 minute shvatiti ŠTO je osobni proračun, KAKO ga voditi i ZAŠTO je to važno. Preporuka za korištenje u nastavi  udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ cjelina 4 – Planiranje osobnih financija: drugi razred (str. 160 – 174 udžbenika).

 

Lekcija 3#fondzacrnedane: „Fond za crne zube“ – Ako nemate novaca, a pojave se nepredviđeni izdaci, kako ćete ih platiti? Čak i samo 200 kuna mjesečno je dobar početak štednje za neočekivane troškove. Preporuka za korištenje u nastavi  udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ cjelina 4 – Planiranje osobnih financija, četvrti razred:  Rizik neočekivanih događaja (str. 197 udžbenika).

Priručnik za nastavnike za završne razrede srednjih škola

Prati  strukturu udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ . Sadržaj priručnika usklađen je s obrazovnim ishodima udžbenika, a riječ je o ukupno 10 nastavnih sati.

KOME JE NAMIJENJEN

Nastavnicima završnih razreda  srednje škole za stručno-metodičku pripremu za nastavu iz financijske pismenosti koja se provodi na nekoliko načina: međupredmetno, na satu razrednika, kao izvannastavna aktivnost ili kao fakultativni predmet Financijska pismenost.

SADRŽAJ I BROJ SATI

Priručnik prati 4 nastavne cjeline udžbenika kroz 10 nastavnih sati (Zaštita potrošača, Novac, Financijske institucije i financijski proizvodi, Planiranje osobnih financija) po temama završnih razreda i nudi nastavnicima mogućnosti kreiranja izvođenja nastavne teme ovisno o željama i potrebama učenika jer je moguće nekim temama dati više prostora, a u trogodišnjim programima spojiti dvije nastavne teme u jednu.

„Pametno sa svojim novcem“ traje 15 minuta i prati 4 nastavne cjeline udžbenika (Zaštita potrošača, Novac, Financijske institucije i financijski proizvodi, Planiranje osobnih financija) s kvizom provjere znanja na kraju. Preporuka za u nastavi  udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ u svim razredima.

 

„Online plaćanja“ traje 15 minuta s kvizom provjere znanja na kraju. Preporuka za korištenje u nastavi udžbenika „Moj novac, moja budućnost“ cjelina 2 Novac  drugi  razred (str. 68-72 udžbenika) i  treći razred (str.77-80). Također, cjelina 1 Zaštita potrošača u svim razredima.

 

„Osiguranje za početnike“ traje 15 minuta s kvizom provjere znanja na kraju. Preporuka za korištenje u nastavi  udžbenika  „Moj novac, moja budućnost“ cjelina 3 Financijske institucije i financijski proizvodi  treći razred i cjelina 4 Planiranje osobnih financija, četvrti razred.