Izračunajte svoje neto bogatstvo

Novčana vrijednost vaše osobne imovine, nakon što platite sve svoje obveze, pokazuje kako upravljate svojim novcem. Štednja je najmoćniji način povećavanja osobnog bogatstva, naročito dok ste mladi.

Najbolji odgovor na pitanje jeste li na dobrom putu u upravljanju svojim novcem je vaše neto bogatstvo, stoga je dobro da uvijek znate koliko ono iznosi.

Neto bogatstvo je novčana vrijednost vaše osobne imovine koju možete izračunati tako da od ukupne imovine oduzmete ukupne obveze.

Neto bogatstvo = imovina – obveze

Kad završite s obrazovanjem i započnete sa samostalnim životom, imat ćete nisku neto vrijednost bogatstva, ali kako starite, poželjno ju je povećavati.

Jedini način da povećate neto bogatstvo je da povećate imovinu, a smanjite obveze. Štednja je najmoćniji način povećavanja osobnog bogatstva, naročito dok ste mladi.

 

Kako mjerimo neto bogatstvo?

Zamislite da je vaše kućanstvo poduzeće i da morate popisati svu svoju imovinu i obveze kako biste procijenili neto vrijednost bogatstva. Napravite tablicu s dvije kolone, imovinu rasporedite u kolonu s lijeva, a obveze u kolonu s desna – te svakoj stavci pridružite vrijednost izraženu u novcu.

Imovina je sve što posjedujete, a može biti realna i financijska. Realna imovina je stan, automobil, bicikl, računalo, nakit, umjetnine, šator za kampiranje itd. Financijsku imovinu čini novac u novčaniku, novac na tekućim računima, vaša oročena štednja, mirovinska štednja, životno osiguranje, ulaganja u dionice itd.

Obveze su sve što dugujete. To je iznos ukupnog duga po primljenim kreditima, nepodmirenim troškovima kreditnih kartica i drugim neplaćenim računima.

Tablica koju ste sastavili pokazuje vaše bogatstvo u određenom trenutku.

Neto bogatstvo ili neto vrijednost je iznos novca koji bi vam ostao kada biste prodali svu svoju imovinu i podmirili sve obveze. Taj iznos je važan pokazatelj financijskog stanja pojedinca ili obitelji. Važno je da neto vrijednost bude pozitivna i što veća.

Zapamtite: vaše neto bogatstvo nije mjerilo vaše osobne vrijednosti, ali je svakako pokazatelj jeste li na dobrom putu u upravljanju svojim novcem.

 

Razlikujte značenje riječi „precijeniti“ i „procijeniti“

Kako biste odredili vrijednost svoje ukupne imovine, trebate procijeniti koliko biste za nju dobili na tržištu, a pri tome budite što realniji i iskreniji. Ljudi često precijenjuju svoje stvari jer su za njih emotivno vezani. A onda se neugodno iznenade kada svoj stan ili automobil mogu prodati za mnogo manje novca nego što su očekivali (procijenili).

Primjerice, mislili ste da vaš automobil vrijedi 30.000 kuna ali uspjeli ste ga prodati i to tek nakon nekoliko mjeseci oglašavanja za samo 22.000 kuna. To je njegova tržišna vrijednost – 22.000 kuna.

Vaša imovina vrijedi upravo onoliko za koliko je možete prodati.

Vaše bogatstvo izraženo u novcu nema apsolutno nikakve veze s bogatstvom vas kao ljudskoga bića. Nemojte uspoređivati brojeve u tablici sa susjedovima. Financijsko neto bogatstvo nije bodovna tablica života. Važno je da shvatite značenje brojaka u tablici kako biste ih primijenili prilikom planiranja svojih financijskih ciljeva.