Štedopis priprema nove programe za učenike i nastavnike srednjih škola

Novi udžbenik za učenike i priručnik za nastavnike izradit će se u sklopu projekta „Financije za nove generacije“ koji pokreću Hrvatska udruga banaka i Europska investicijska banka.

Povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca, Hrvatska udruga banaka (HUB) i Europska investicijska banka (EIB) pokreću dvogodišnji program edukacije pod nazivom „Financije za nove generacije“ koji je namijenjen mladim poduzetnicima te nastavnicima i učenicima srednjih škola. Program ima za cilj povećanje financijske pismenosti srednjoškolaca te mladih poduzetnika koji su na početku svoje karijere.

Program uključuje niz edukativnih radionica za profesore i učenike, koje će diljem Hrvatske provoditi Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje. U okviru projekta izradit će se inovativni online udžbenik za učenike i priručnik za nastavnike „Moj novac, moj posao, moja budućnost“ u skladu s programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Poduzetništva, Građanskog odgoja i obrazovanja te Osobnog i socijalnog razvoja za osnovne i srednje škole i Nacionalnim strateškim okvirom financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.  U dvije  će godine projekt  obuhvatiti oko 500 profesora i 17.000 učenika. U prvoj fazi projekta Štedopis će provoditi radionice za nastavnike koje će upoznati s novim udžbenikom i priručnikom, a nakon toga radionice za srednjoškolce diljem Hrvatske.

Istovremeno, projekt uključuje i specijalizirane besplatne radionice za mlade poduzetnike pod nazivom “Ja sam svoj šef” koje će biti organizirane u suradnji s portalom mojnovac.hr. Sve radionice će biti snimane te objavljene na YouTube kanalu HUB-a kako bi materijali ostali trajno dostupni za sve zainteresirane poduzetnike.

“Financije za nove generacije” projekt je koji predstavlja ključan korak u osnaživanju financijske pismenosti i poduzetničkog duha među mladim generacijama u Hrvatskoj, nudeći resurse i znanje potrebno za izgradnju svjetlije financijske i poslovne budućnosti. EIB Institut koji je osnovan unutar EIB grupe aktivno sudjeluje u financiranju sličnih programa financijskog obrazovanja u Bugarskoj, Italiji, Grčkoj i Cipru.