Tri koraka do realnog proračuna

Osobni proračun je sredstvo kojim kontrolirate svoj novac: pratite trag svojega novca kako bi ga potrošili na najbolji način i ispunili sve svoje potrebe, želje i ciljeve.

Osobni proračun vam daje pravu sliku kretanje vaših prihoda, rashoda, štednje, ulaganja i dugova. Vodeći detaljan popis svih troškova, točno ćete znati na što trošite svoj novac. Zato, prvo krenite od troškova.

1: Popišete sve svoje troškove

Budite iskreni prema sebi, detaljno i stvarno popišite sve na što trošite novac. Nemojte zaboraviti na račune koje plaćate dva puta ili jednom godišnje, poput cijepljenja vašega psića ili članarine u sportskom klubu.

Općenito, postoje dvije vrste troškova: nužni (stanovanje, hrana, odjeća, obuća i obrazovanje, ako se još školujete) i nenužni (download muzike ili rođendanski pokloni).

Pratite svoje troškove: čuvajte sve račune i tražite od banke da vam šalje mjesečne izvode na kojima su ispisani svi vaši troškovi – bilo da se radi o kupnji na karticu ili na podizanje gotovine sa bankovnog računa.

2: Preispitajte toškove i odredite prioritete

Kada ste popisali sve na što trošite novac, već ste na pola puta da kontrolirate svoje osobne financije. Usporedite svoje rashode sa prihodom. Da li su rashodi veći? Ako jesu, morate odrediti prioritete troškovima – dati prednost onima koji su najvažniji.

Nužni troškovi – hrana i stanovanje, očito su najvažniji. Morate jesti i imati krov nad glavom. Ali, što je s članarinom u fitnessu i odlaskom frizeru? Ako je zbog toga vaš proračun u minusu, možda se radi o luksuzu kojega se morate odreći.

3. Ne zaboravite štedjeti

Uspjeli ste uskladiti prihode s rashodima. Ali što je sa štednjom za budućnost?

Zato u svoj plan osobnog proračuna morate dodati stavku „štednja“. Opće pravilo je da bi trebalo štedjeti 10 do 15 posto mjesečnog prihoda. Ako ne uspijete, još jednom preispitajte troškove.

Plan osobnog proračuna počinje s određivanjem cilja a taj je – da vaši prihodi budi veći od rashoda. Ako pametno upravljate svojim novcem, imat ćete višak novca (suficit) i sigurniju financijsku budućnost. U protivnom, imate manjak novca (deficit) i brige kako platiti račune i vratiti dugove.

Upamtite: osobnim proračunom vi kontrolirate novac, a ne on vas.