Warren Buffet upozorio kako će bitcoin loše završiti

Mnogi ljudi, i u Hrvatskoj, i dalje ulažu u bitcoin nadajući se velikoj zaradi. Unatoč sve češćim upozorenjima da je to prevara koja će brzo puknuti kao mnogi slični mjehuri od sapunice u prošlosti.

Poznati investitor Warren Buffet valute ne ulaže u digitalne valute poput  bitcoina i kaže da će epizoda s bitcoinom definitivno imati loš kraj.  Njegova izjava uslijedila je odmah dan nakon što je JPMorgan CEO Jamie Dimon rekao da žali što je nazvao bitcoin „prevarom“.  Dimon je lani u rujnu na konferenciji investicijskih bankara u New Yorku rekao da iza bitcoina ne stoji nikakva realna vrijednost,  da  je bitcoin prevara i da pametni ljudi ne ulažu u valute stvorene iz zraka.

Unatoč upozorenjima na rizičnost ulaganja u digitalne valute, njihova  trgovina i dalje raste, a prema pisanju Business Insidera to je bilo najdivljije svjetsko tržište 2017. godine. Vrijednost im je lani rasla u do sada neviđenim razmjerima:  eutherium je rastao za nevjerojatnih  9032%, ripple 5324%, litecoin 5256% a bitcoin „samo“ za 1410%.

Osim investitora Buffeta, na digitalne valute upozoravaju i ugledni ekonomisti i nobelovci: uz Roberta Schillera nedavno je i Paul Krugman ponovio da je bitcoin špekulativni mjehur koji će puknuti poput  tržišta nekretnina, a  Joseph Stiglitz zahtijeva čak zabranu bitcoina. Koliko su oni u pravu, pokazat će 2018.  Mnogi investicijski fondovi i privatni ulagači koji su ranije uložili stotine milijuna eura u bitcoin, kad je bio daleko od današnje vrijednosti od oko 15.000 dolara te jako mnogo na njemu zaradili,  vjeruju da će vrijednost bitcoina  i sličnih digitalnih valuta i dalje rasti.

Kako i sve više građana iz Hrvatske ulaže u bitocin, bilo bi dobro da i Hrvatska narodna banka (HNB) ponovno izda priopćenje iako je još u rujnu 2017. upozorila građane „na moguće rizike povezane s ulaganjima u virtualne valute te ih pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u takve valute, jer za takav vid ulaganja sami u cijelosti snose rizik gubitka uloženog“.

Foto: Pixabay