Nagradni natječaj „Europski kviz o novcu“ za učenike

Hrvatska udruga banaka u suradnji sa Štedopisom i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje organizira edukativni nagradni natječaj „Europski kviz o novcu“ za učenike od 13 do 15 godina.

Financijsko obrazovanje važnije je nego ikad, ali nažalost ono nije dovoljno zastupljeno u hrvatskim školama. Kao što mladi znaju čitati i pisati (literarna pismenost), računati (matematička pismenost), služiti se računalom (informatička pismenost), važno je znati raspolagati svojim novcem, a to znanje jest financijska pismenost.

Kako bi mladi stekli osnovna znanja o osobnim financijama, Hrvatska udruga banaka u suradnji sa Štedopisom i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje organizira edukativni nagradni natječaj „Europski kviz o novcu“  za učenike od 13 do 15 godina.

„Europski kviz o novcu“, projekt Europske bankarske federacije,  organizira se ove godine po prvi puta kao natjecanje u cijeloj Europi, s ciljem povećanja financijske pismenosti mladih. Prema rasponu dobi, na natjecanje se mogu prijaviti učenici  7. i 8. razreda osnovnih škola i 1. razreda srednjih škola.

Važni datumi za kviz:

  • 9. veljače 2018.: početak prijava za sudjelovanje

  • 26. veljače 2018.: završetak prijava za sudjelovanje

  • 26.veljače – 15. ožujka 2018.: pripreme za natjecanje

  • 16. ožujka 2018.: nacionalno natjecanje

  • 8. svibnja 2018.: europsko finalno natjecanje

 

 

Kako sudjelovati

 

Natjecanje će se provoditi u dvije faze putem internetske veze na poznatoj Kahoot! platformi.

Prva faza je nacionalni kviz o novcu 16. ožujka 2018. na kojem će se istovremeno natjecati svi prijavljeni razredi ili timovi učenika u Hrvatskoj. Pobjednici nacionalnog natjecanja – dvoje mladih iz pobjedničkog razreda u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018.

Druga faza je europsko finalno natjecanje 8. svibnja 2018. u Bruxellesu gdje će se najbolji učenici iz Hrvatske natjecati sa svojim vršnjacima iz gotovo cijele Europe, ali na materinskom jeziku (hrvatskom). Pobjednike europskog finala očekuje  vrijedna novčana nagrada koju će podijeliti sa svojim razredom.

Sve troškove putovanja hrvatskih finalista snosit će Hrvatska udruga banaka.

 

Kako igrati

 

Kako bi se učenici što bolje pripremili za nacionalno finale, pripremljeni su zabavni i jednostavni kvizovi za vježbu iz područja financijske pismenosti, novca, matematike, kibernetičke sigurnosti, online plaćanja, osnovnih financijskih usluga i Europske unije.

Kvizovi se mogu igrati u učionici ili kod kuće.

Sve informacije o registraciji razreda i škola te pristupu kvizovima za vježbu nalaze se na www.hub.hr.