Bitcoin za početnike

Bitcoini su u Hrvatskoj sve prihvaćeniji i od strane građana, naročito mlađih. No, njihova je financijska pismenost mnogo slabija od informatičke, zbog čega se izlažu ogromnom riziku ulaganja u digitalne valute.

Posljednjih dana domaći su mediji prepuni tekstova o digitalnoj valuti – bitcoinu. Prosječni građanin ne razumije što je to bitcoin, ali interes za bitcoin raste i to uglavnom zbog vjerovanja u mogućnost brze zarade, unatoč upozorenjima od strane Hrvatske narodne banke.

Digitalna valuta postala je dio svakodnevnice diljem svijeta pa je rusko ministarstvo financija nedavno uvrstilo temu digitalne valute u vladinu strategiju financijske pismenosti građana.

Jedan bitcoin je na početku ove godine vrijedio  1.000 dolara, u posljednjem tjednu prosinca više od 18.000 dolara! No, osim bitcoina, snažno rastu i ostale digitalne valute, poput ethereuma i litecoina. I financijskim je stručnjacima nejasno što potiče taj rast, a kako ne bi bilo prosječnim građanima. Financijsko obrazovanje najbolja je zaštita potrošača u korištenju sve složenijim financijskim proizvodima kao što je primjerice bitcoin.

 

Što je uopće digitalna valuta i kako ona nastaje?

 

Bitcoin je najpoznatija digitalna valuta koja nastaje računalnim procesima na računalima diljem svijeta. To je valuta koju šaljemo korištenjem računala. Bitcoini služe za plaćanja internetom (npr. plaćanje knjiga, hotelskog smještaja i sl.), ali se njima također može trgovati kao i drugim valutama.

Zvuči komplicirano? Pokušat ćemo pojasniti na jednostavnom primjeru.

Zamislite da imate 1 jabuku, a vaš prijatelj  nema ni jednu jabuku. Ako date svoju jabuku prijatelju,  on će imati 1 jabuku, a vi  0 jabuka.

jabuka1

Pogledajmo što se dogodilo: vaš prijatelj drži jabuku u rukama, vi znate da je to bila vaša jabuka, dodirnuli ste je. Oboje znate što se dogodilo i ne treba vam to netko drugi potvrditi.  Tvoj prijatelj ima 1 jabuku i može je dati dalje svojem prijatelju Marku, Marko Ani,  itd.

Zamislite sada nešto drugačiju situaciju. Imate 1 digitalnu jabuku (jabuku koja ne postoji fizički i ne možete je dotaknuti, već postoji samo na računalu). To je jabuka na internu – digitalna jabuka.

Svoju digitalnu jabuku dali ste prijatelju.  S obzirom na to  da on sada ne može dodirnuti jabuku, kako će znati da je jabuka njegova, a ne vaša? I kako ćete  znati da ste jabuku poslali svojem prijatelju,  a ne nekom  trećem? Možda je vaš prijatelj na svojem računalu napravio kopiju vaše jabuke i sada jabuke dijeli svim svojim prijateljima.

 

Kao što vidite, digitalna razmjena puno je kompliciranija  od fizičke razmjene.

Ipak, i ovaj problem ima svoje rješenje. Ako se svaka jabuka prati u posebnoj digitalnoj knjizi, tada će se uvijek znati kod koga je jabuka. Baš kao što različite online igre poput World of Warcraft ili Candy Crash-a imaju svoje digitalne knjige u kojima je zapisana razina do koje ste stigli,  tako se i ovdje može u knjizi pratiti  gdje je i kome otišla digitalna jabuka.

jabuka2
Ipak, kako spriječiti vlasnika knjige da kopira nekoliko digitalnih jabuka i pošalje ih svojim prijateljima?

Umjesto knjige na jednom računalu, potrebno je napraviti knjigu koja je na svim računalima. Na taj će se način svi zapisivati sve razmjene digitalnih jabuka koje su se ikad dogodile. Tamo piše da vi imate 0 digitalnih jabuka, a vaš prijatelj 1.

Takav sustav je onda nemoguće prevariti pa vi ne možete poslati  digitalnu jabuku koju nemate, jer se vaše računalo usklađuje sa svim ostalima u sustavu. Naime, sustav ne kontrolira samo jedna osoba, već puno njih pa nitko ne može odlučiti dati više digitalnih jabuka drugome.

Sva pravila i mogućnosti, baš kao i u online igrama, poznata su vam od samog početka. Svi koji žele, mogu sudjelovati u poboljšanju knjige, a za uzvrat će dobiti primjerice 15 digitalnih jabuka kao nagradu za uložen trud i rad. To je  jedini način stvaranja više digitalnih jabuka u sustavu.

Što omogućava digitalna knjiga razmjene jabuka?

To je otvoreni izvor, dostupan svima.

Ukupan broj jabuka je određen u knjizi na samom početku.

Svi znaju točan iznos digitalnih jabuka koji postoji jer uvijek mogu provjeriti u sustavu. Zbog toga nitko ne može kopirati jabuke ili dodijeliti više jabuka nego što posjeduje.

Svaki put kada dođe do razmjene jabuka, digitalna jabuka napušta jednu osobu (vas) i postaje vlasništvo druge osobe (vašeg prijatelja). Ta razmjena vidljiva je svima u digitalnoj knjizi.

Knjiga je dostupna svima,  vaš prijatelj  ne treba dodatnu potvrdu da je jabuka prešla u njegovo vlasništvo, niti brine o tome jeste li vi napravili dodatne kopije za sebe ili da ste iste digitalne jabuke poslali nekoliko puta.

Unutar sustava, razmjena digitalne jabuke ista je kao i razmjena fizičke jabuke. To je bitcoin protokol, a digitalne jabuke predstavljaju bitcoine koji postoje unutar sustava.

 

Prednosti i mane digitalnih valuta

 

Prednost je što digitalnom razmjenom možemo prenositi 1.000 jabuka, ili milijun jabuka, ili čak  .0000001 jabuke te ih možemo poslati iz Hrvatske u  Nikaragvu ili na bilo koje drugo mjesto na svijetu samo jednim klikom gumba na tipkovnici. Pomoću  bitcoina možete kupovati na internetu,   jeftinije nego preko banke ili PayPala. Moguće je i poslati novac iz jedne u drugu državu, također brže i jeftinije nego preko banke. Kako se digitalnim valutama plaća bez posredovanja banaka i drugih tradicionalnih financijskih institucija, ali i vlasti,  njima se koriste i kriminalci za ilegalnu nabavu oružja i droga,   pranje novca i u druge svrhe.

Bitcoin, kao ni ostale digitalne valute još nisu u širokoj primjeni, ali su i  u Hrvatskoj sve prihvaćeniji. No, pred nama je turbulentno razdoblje puno neizvjesnosti i pitanja. Poput: što će se dogoditi kad broj bitcoina u opticaju bude 21 milijun bitcoina, koliko je propisano pravilima. Trenutno je u opticaju 16,7 milijuna bitcoina, a sudeći prema interesu ulagača, na taj  broj nećemo dugo čekati.

 

Autorica: doc.dr.sc. Dajana Barbić