Kako biti u financijski stabilnom braku

Kad planirate život u dvoje, morate razmišljati i o tome kako uskladiti različite financijske stilove. Jeste li vi potrošač, a partner štediša?

Odnos prema novcu uzrok je raspada mnogih brakova i veza, ali ne zato što partner troši prekomjerno, već zbog neiskrenosti i nepovjerenja. Kad je novac posrijedi, najvažnije je povjerenje. Ako ne vjerujete jedno drugomu, neće vam vrijediti ni sve blago svijeta pa prije braka, učinite ovih pet koraka.

 

  1. Razgovarajte o svojim financijskim navikama.

 

Kvaliteta braka ovisi o kvaliteti komunikacije među partnerima, a kako je novac važan u svakom odnosu, vrlo je važno otvoreno i iskreno razgovarati o štednji i potrošnji. Trošite li više nego što zarađujete? Jeste li skloni impulzivnoj potrošnji?Odgovorite iskreno i na temelju stvarnog ponašanja, a ne onako kako mislite da je ispravno ili kako bi mogao biti točan odgovor.

Na prvi su pogled mnoge svađe partnera zbog novca, a nisu zbog njega – nego zbog prijašnjih iskustava, različitih  navika i emocija povezanih s novcem. Izuzetno je važno da se partneri dobro razumiju jer osoba odrasla u neimaštini posve drukčije reagira na novac nego ona koja je odrasla u bogatijoj okolini. Primjerice, netko će se uzrujati zato što partner troši previše, ali u pozadini može biti strah od siromaštva i nemogućnosti plaćanja računa na vrijeme.

Kad razgovarate o odnosu prema novcu i upoznate međusobne financijske navike, dogovorite se, ako je potrebno, kako ih i poboljšati. Primjerice, ako ste vi štediša, a vaš partner potrošač,  dogovorite se da vi vodite računa o zajedničkim financijama uzimajući u obzir želje i potrebe rastrošnijeg.

Jako je važno razumjeti  osjećaje, navike i stavove prema novcu prije zajedničkog života i o njima otvoreno razgovarati – tako ćete umanjiti buduće svađe i nesporazume.

 

  1. Prikažite svu svoju imovinu i dugove.

 

Ne kaže se uzalud: čist račun, duga ljubav. Stoga prije stupanja u brak otkrijte jedno drugomu svoju financijsku situaciju: posjedujete li nekretnine ili drugu financijsku imovinu poput dionica ili obveznica? Imate li štednju? Dugujete li komu novac, jamac ste ili sudužnik nekomu za kredit? Jeste li kreditno sposobni?

Bez obzira na to koliko to može biti neugodno, sada je vrijeme da otkrijete sve dugove, prihode, ulaganja ili drugu financijsku imovinu ili obveze. Ne zaboravite da kada kažete „uzimam“, uzimate i svu imovinu i sve dugove supružnika.

 

  1. Odredite zajedničke financijske ciljeve.

 

Kako vrijeme prolazi, mijenjaju se životne okolnosti, a time i financijska očekivanja i prioriteti. Štedjet ćete za stan, automobil, djecu, svoju mirovinu, pa trebate razmisliti kako i koliko ćete mjesečno odvajati za to.

Problem može nastati zaboravite li provjeriti slažete li se u vezi sa svojim zajedničkim financijskim ciljevima. Svaki bi par  barem jednom u godini trebao sjesti i u mirnoj atmosferi odrediti što im je najvažnije za nadolazeću godinu – investicije, otplate dugova, štednja za odlazak u mirovinu i sl.

Sloga i razumijevanje u odabiru zajedničkih ciljeva posebno su važni ako vaš partner zarađuje više ili ako samo on/ona prima plaću. Nezaposleni supružnik tada se može osjećati krivim zato što financijski ne pridonosi ili zaposleni supružnik može prigovarati kako se troši novac koji zarađuje.

Količina novca nije mjerilo osobne vrijednosti, mnogo je važnije kakve smo osobe:  neodgovorna i rastrošna osoba nepoželjnija je od partnera koji zarađuje manje, ali novcem mudro upravlja.

 

  1. Napravite financijski plan i kućni proračun.

 

Kad ste odredili svoje financijske ciljeve, morate znati i kako ćete ih ostvariti. Primjerice, možete li živjeti samo od jedne plaće, a drugu štedjeti?

Stoga napravite kućni proračun: financijski plan mjesečne potrošnje obitelji. To je jedini način da pratite svoje financije i da u svakom trenutku znate kamo ide vaš novac, ali tako, na žalost, postupa jako malo ljudi.

Bilježenje svih obiteljskih izdataka može biti dosadno, no vrijedno je truda. Danas postoji mnogo besplatnih mrežnih alata i mobilnih aplikacija pomoću kojih možete lako i jednostavno pratiti svoje račune, potrošnju i štednju.

 

  1. Držite se dogovorenog proračuna.

 

Jednom kad ste odredili zajedničke ciljeve, napravili financijski plan i obiteljski proračun,  morate ga se i držati.

 

Autorica: doc.dr.sc. Andrea Lučić

Naučite kako zajednički upravljati novcem u novom ciklusu projekta financijske pismenosti Štedopisa i Addiko banke: Vjenčanje.