Financijska pismenost u knjižnicama grada Zagreba

Štedopis donirao 1000 primjeraka knjiga o upravljanju osobnim financijama - građani Zagreba samo trebaju potražiti svoj besplatni primjerak u bilo kojoj od gradskih knjižnica.

Vodič o osobnim financijama Pametno sa svojim novcem dio je projekta Financijske pismenosti Štedopisa i Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo koji pomaže građanima u boljem razumijevanju financijskih proizvoda i usluga. Svrha vodiča je opremiti građane potrebnim znanjem, stavovima i ponašanjem za bolju financijsku budućnost a time i kvalitetniji život.  Vodič je udruga Štedopisa tiskala u 1.000 primjeraka i donirala svim gradskim knjižnicama u siječnju 2018. godine.

Autorice vodiča su prof.dr.sc. Marijana Ivanov, doc.dr.sc. Dajana Barbić, doc.dr.sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta Zagreb i mag.oec. Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis, a  sadržaj je podijeljen u četiri cjeline: Zaštita potrošača, Novac , Financijski proizvodi  i Planiranje osobnih financija.

Na 50 stranica vodiča građani će saznati kako donositi ispravne financijske odluke i razumjeti svoja potrošačka prava i odgovornosti,  što moraju znati kad se zadužuju, kako se ispravno koristiti financijskim proizvodima; naučit će vještine izrade kućnog proračuna da steknu dobre  potrošačke i štedne navike važne za financijsku sigurnost, poput mirovine.

Financijska pismenost i to da netko zarađuje novac nisu nužno jednake. Tko nije usvojio potrebna znanja i vještine o upravljanju osobnim financijama i nema samokontrolu, vrlo lako može, čim stekne prvi novac, zapasti u poteškoće.  Na žalost, mnogo ljudi ne zna upravljati osobnim financijama.  Ali mogu naučiti!

Građani Zagreba samo trebaju potražiti svoj besplatni primjerak vodiča u bilo kojoj od gradskih knjižnica!