Vujčić: Ovaj udžbenik treba imati u školama

Na promociji knjige „Moj novac, moja budućnost“ uz autorice su sudjelovali Boris Vujčić, guverner HNB-a, ministar Tomislav Ćorić, Davor Kršul, Visa Hrvatska, Maja Vehovec, Ekonomski institut i Nevenka Lončarić Jelačić, AZOO

Ispravno upravljanje novcem važno je za pojedinca, obitelj, hrvatsko društvo i gospodarstvo. Kako donositi odgovorne financijske odluke, štedjeti i ulagati, pametno se koristiti platnim karticama i ostalim financijskim proizvodima – sve će to od sada mladi moći naučiti u srednjim školama.

„Moj novac, moja budućnost“  prvi je besplatni udžbenik osobnih financija za srednje škole koju je izdala udruga Štedopis.  Uz autorice udžbenika prof.dr.sc. Marijanu Ivanov, doc.dr.sc. Dajanu Barbić i doc. dr.sc. Andreu Razum s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, na promociji knjige 4. srpnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu sudjelovali su Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, ministar Tomislav Ćorić, Maja Vehovec, Ekonomski institut, Nevenka Lončarić Jelačić, Agencija za odgoj i obrazovanje i Davor Kršul, Visa Hrvatska.

Udžbenik je plod suradnje civilnog, javnog, privatnog sektora i akademske zajednice  Hrvatske i trajno će doprinijeti agendi Europske unije u osposobljavanju potrošača, posebno mladih,  u donošenju informiranih odluka vezanih iz novac.

“Ovo je prvi sustavni pristup financijskom obrazovanju mladih u Hrvatskoj i može bitno povećati financijsku pismenost mladih jer će se, kako čujem,  od jeseni koristiti u srednjim školama”, rekao je guverner Vujčić dodavši da debate koje je sa mladima provodila središnja banka pokazuju da su oni jako zainteresirani za pitanja. Guverner je  pohvalio sadržaj i rekao da se knjiga bavi svim područjima koja srednjoškolci trebaju znati o novcu te da bi je trebale  imati sve škole.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, bivši je ministar rada i mirovinskog sustava koji je predavao osobne financije na Ekonomskom fakultetu i naglasio važnost dugoročne štednje za buduće mirovine mladih generacija.

“Projekt  financijske pismenosti u Hrvatskoj i Štedopis podržava Visa jer smatra kako je edukacija mladih ulaganje za budućnost. Važno je da mladi, kada nastupe važni događaji poput odlaska na studij ili prvog zaposlenja, najma ili kupnje nekretnine i slično, znaju ispravno procijeniti svoju osobnu financijsku situaciju: raspoloživi budžet, osobne  stavove  i vrijednosti” rekao je Davor Kršul, direktor Visa Hrvatska.

Sadržaj udžbenika odobren je od nacionalnog sustava za upravljanje obrazovanjem –  Agencije za odgoj i obrazovanje, te usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) za srednje škole. Fokus je na temama osobnih financija: financijsko planiranje i racionalno upravljanje novcem, prava potrošača i odgovorna potrošnja, financijski proizvodi i u skladu s time kako novcem ispravno upravljati u svakodnevnom životu.

Nevenka Jelačić Lončarić iz AZOO pozvala je nastavnike da koriste ovaj vrijedan sadržaj u provođenju nastave povijesti, hrvatskog, pa čak i tjelesnog odgoja jer svaki od njih autonomno može izabrati temu koju želi.

“Štedopis se zalaže za uvođenje financijske pismenosti kao izbornog predmeta u školama za  što su ključni financijski kompetentni nastavnici. Stoga Štedopis provodi i obuku nastavnika koji prenose znanje učenicima, a uz online izdanje, tiskano  je i 5.000 udžbenika koji će se do početka školske godine dostaviti  zainteresiranim srednjim školama diljem Hrvatske”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa i urednica izdanja.

Knjiga se može naručiti na stedopis@stedopis.hr