7 savjeta za osiguranje doma

Ugovorite osiguranje imovine odmah, prije negoli vas snađe nevolja. Jeste li znali da većina Hrvata stanuje u vlastitim nekretninama, ali samo je petina dobrovoljno osigurala svoje domove?

Posljednje o čemu se želite brinuti kada vas snađe nevolja jest kako ćete nadomjestiti štetu u domu ili na imovini. Zato razmišljajte na vrijeme i provjerite ponudu osiguravajućih kuća prije nego što vam zatreba.

  1. Ugovorite odgovarajuće osiguranje. Uzmite si vremena, provjerite na internetu uvjete i visinu premije kod više društava za osiguranje kuća te se posavjetujte za zastupnikom, odnosno posrednikom za osiguranje. Imate li policu osiguranja, povremeno provjerite trebate li je dopuniti jer ste, primjerice, adaptirali ili proširili nekretninu, opremili je novim uređajima, dobili novog člana obitelji ili pokrenuli vlastiti posao.
  2. Ako ste u najmu stana ili kuće – osigurajte stvari. Vjerojatno je nekretnina koju ste unajmili osigurana, ali vaše stvari nisu. Vi, a ne stanodavac, bit ćete odgovorni ako stvari budu ukradene u provali ili uništene u požaru ili poplavi.
  3. Ugovorite osiguranje imovine na „novu vrijednost“.  Zamislite da je vaš televizor star 10 godina uništen u požaru. Kada je ugovoreno pokriće stvarne vrijednosti uređaja, osiguranje će stvarnu vrijednost televizora umanjiti za amortizaciju pa će isplaćena naknada biti znatno manja. Stoga je preporuka pri ugovaranju osiguranja da to bude osiguranje na „novu vrijednost“, pogotovo kod osiguranja fizičkih osoba koje ne izdvajaju sredstva za amortizaciju. Osiguranje na „novu vrijednost“ je način svotnog osiguranja imovine u kojem se svota osiguranja utvrđuje prema cijeni nove osigurane stvari, u ovom slučaju televizora (dakle, bez odbitka za procijenjenu istrošenost – amortizaciju).
  4. Osigurajte vrijedne predmete Standardni uvjeti osiguranja uglavnom propisuju ograničenja pri isplati naknade štete za predmete veće vrijednosti kao što su umjetničke slike, nakit ili računala. Pažljivo pročitajte uvjete osiguranja i, ako je potrebno, ugovorite dodatno pokriće za sve predmete veće vrijednosti koje imate u svom domu.
  5. Popišite imovinu. Redovito ažurirajte popis imovine da biste u slučaju potrebe mogli brzo utvrditi gubitak i podnijeti osiguravajućem društvu zahtjev za naknadu štete. Popišite svu imovinu, uključujući model, proizvođača, mjesto i vrijeme kupnje te broj i iznos računa – ako ga još imate. Korisno je imati i snimke predmeta, koje mogu biti pohranjene u sefu ili kod prijatelja. Posao vam mogu olakšati i softverski paketi koji imaju programe za kućnu inventuru.
  6. Osiguranje od odgovornosti. Osiguranje od odgovornosti štiti vas od tužbe za tjelesne ozljede ili oštećenja imovine koju ste prouzročili vi, član vaše obitelji, vaš kućni ljubimac ili drvo iz vašeg dvorišta koje je palo na susjedovu kuću ili automobil.
  7. Osiguranje od prirodnih katastrofa. Standardne police osiguranja uglavnom ne pokrivaju štetu nastalu zbog prirodnih katastrofa – poplava i potresa. No, treba znati da je moguće sklopiti dodatne police koje pokrivaju takve štete.

Saznajte sve o osiguranjima i preuzmite našu besplatnu e-publikaciju “Osiguranje za početnike”.