UZIMATE KREDIT PRVI PUT? EVO ŠTO MORATE ZNATI

Važno je razumjeti kreditni odnos – da zaduživanjem preuzimate obvezu vraćanja tog novca uvećanog za iznos kamate i dobro se informirati o svim uvjetima kredita.

Život bez kredita danas je gotovo nezamisliv, a mnogi i ne znaju da žive na kredit kad su u minusu po tekućem računu ili kad kupuju na kreditne kartice. Riječ kredit često se upotrebljava u svakodnevnu životu a da je mnogi ne razumiju.  Dolazi od latinske riječi credo koja znači vjerovanje, odnosno povjerenje. Kada uzimamo kredit, koristimo se tuđim novcem s obećanjem da ćemo ga u određeno vrijeme vratiti, pa je bit kreditnog odnosa povjerenje između dviju strana – one koja kreditira i one koja je korisnik kredita.

Važno je dobro se informirati o detaljima pojedinih kreditnih proizvoda kada ih namjeravate uzimati. Isto je i sa sklapanjem braka; iako kredit nije  za sva vremena, mnogo bolje prolaze oni koji dobro znaju ono što su obećali i onoga komu su dali obećanja.

Ako se tek upoznajete  s kreditom, važno je shvatiti da on znatno utječe na vašu financijsku situaciju za cijelo vrijeme trajanja. Ne mora biti riječ o kompleksnu kreditu poput stambenog; jer i   minus  po tekućem računu ili kreditne kartice imaju veliki financijski i psihološki utjecaj na kućni proračun.

Također, neodgovorno ponašanje prema financijskim proizvodima i uslugama poput prevelikog zaduživanja, prekoračenja minusa, kašnjenja s plaćanjem rata kredita i sl. ruši vaš financijski ugled prema kojem mnoge institucije procjenjuju uvjete pod kojima će pristati pozajmiti vam novac ili ustupiti prava na korištenje pojedinim uslugama. Pojedinci s dobrim kreditnim profilom često dobivaju mnogo bolje uvjete koji nisu dostupni na tržištu zato što im institucija može više vjerovati da će ispunjavati obveze na koje su pristali. Zbog toga dobro promislite hoćete li redovito plaćati svoje financijske obveze i graditi dobar financijski imidž – to će vam se u konačnici i isplatiti!

Dva su najvažnija savjeta za početnike u svijetu kredita stvaranje imidža dobroga klijenta banke i odgovorno upravljanje osobnim financijama.

 

Stvarajte imidž dobrog klijenta banke

 

Vrlo često uredni platiše i solventni pojedinci dobivaju mnogo bolje uvjete za kredit zbog dobrog imidža koji su stvorili. Kao i svaki drugi imidž, i onaj  dobroga klijenta ne stvara se preko noći već je rezultat načina upravljanja svojim novcem, što je vidljivo u bankama i financijskim institucijama s kojima poslujete.   Kada otvorite  račun, važno je da znate sve o financijskim uslugama kojima se koristite te da ne uzimate one s kojima niste dobro upoznati i za koje ne znate kako funkcioniraju – a zbog čega biste se mogli naći u problemima (npr. korištenje  dopuštenim minusom). U odobravanju kredita banka će uz vaš pristanak provjeriti vaše financijske obveze te kreditnu sposobnost pa će na temelju toga odlučiti jeste li sposobni podmirivati obveze na koje ćete pristati. Zbog svega je toga važno kako upravljajte svojom financijskom situacijom.

 

Upravljajte svojom financijskom situacijom

 

Trošite danas samo onoliko koliko si možete priuštiti, odnosno samo onoliko  koliko  možete na kraju mjeseca platiti kada računi dođu na naplatu. Redovito plaćanje svih računa unutar roka dospijeća odgovorno je ponašanje prema novcu koje pokazuje kakav je vaš stav prema financijskim obvezama. To vrijedi i pri uzimanju kredita – preuzmite samo onu kreditnu obvezu koju ćete i, pogorša li vam se financijska situacija, moći redovito podmirivati. U protivnom ćete se naći u teškoćama.

Tekst je objavljen u sklopu projekta cjeloživotne financijske pismenosti “Zašto ovo nismo učili u školi?” Addiko banke i Štedopisa.