Učenike zanimaju financijske teme

Na donaciji udžbenika u o.š. Sesvetski Kraljevec učenike je zanimalo i gdje će nestati sve kunske novčanice kad se uvede euro te kako ostvariti financijski cilj, primjerice, poput kupnje kornjače.

Suradnja javnog sektora  –  Agencije za odgoj i obrazovanje, Vlade Republike Hrvatske –  Ureda  za udruge Vlade RH, europskog donatora  – Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj te privatnog sektora – Addiko banke Hrvatska i udruge Štedopis izvrstan je primjer dobre prakse financijskog opismenjavanja djece i mladih čiji je rezultat prvi besplatni udžbenik za osnovne škole, donacija 1000 primjeraka u 65 škola, te radionice za 1000 učenika i 350 nastavnika.

 

Rezultat dobre prakse

 

Fond  za aktivno građanstvo Hrvatska financirao je projekt “Građani za 5!“, uz podršku Ureda  za udruge Vlade RH, kroz koji je nastao program financijske i ekonomske pismenosti za više razrede osnovne škole objavljen u online izdanju  udžbenika „Novac i ja“. Zatim je donacijom Addiko banke tiskano 1000 primjeraka udžbenika koje je Štedopis donirao školama diljem Hrvatske.

Udžbenik ima odobrenje Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) za korištenje u školi te je Štedopis u partnerstvu s AZOO održao online radionice za nastavnike na kojima je sudjelovalo više od 350 nastavnika kako bi se upoznali s novim sadržajem i mogućnostima korištenja udžbenika u nastavi.

Evaluacija radionice pokazala je da je tema veoma aktualna i zanimljiva,  sadržaj udžbenika primjenjiv u praksi jer obrađuje važna pitanja upravljanja novcem s konkretnim primjerima iz svakodnevnog života, a sve napisano na jednostavan i razumljiv način primjeren toj dobi. Stoga ne iznenađuje da je većina nastavnika pokazala interes za donacijom udžbenika (kojeg nažalost nije bilo dovljno za sve škole), radionicama za učenike i kolege nastavnike.

 

Održivost i dostupnost financijskog obrazovanja

 

Upravo to je najvažniji rezultat partnerstva javnog i privatnog sektora, financijskih institucija i nevladinih organizacija poput Štedopisa: održivost i dostupnost besplatnog financijskog obrazovanja za krajnje korisnije učenike i nastavnike), rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa na donaciji udžbenika učenicima osnovne škole Sesvetski Kraljevec.

 

Učenike zanima (i) uvođenje eura

 

S učenicima  6 d razreda o.š. Sesvetski Kraljevec edukatorice Štedopisa razgovarale su o novcu i štednji, učenike je zanimalo uvođenje eura i gdje će nestati sve kunske novčanice kad se povuku iz opticaja, bilo je pitanja i „kada ćete nam ponovno doći?“  pa su njihova razrednica i profesorica Mirta Stublić i ravnatelj Tomislav Narančić zaključili da su financijske teme njihovim učenicima zanimljive i pozvali Štedopis  na nastavak suradnje.