Učenici iz OŠ Ivanja Reka pobijedili na Natjecanju u financijskoj pismenosti

Tibor Balić, Patrick Ivezić i Marko Pavelić i iz 6.a OŠ Ivanja Reka pobjednici su online kviza o novcu u organizaciji Štedopisa na kojem je sudjelovalo preko 2600 učenika iz 295 škola. Čestitke ekipi!

Učenici Tibor Balić, Patrick Ivezić i Marko Pavelić i iz 6.a OŠ Ivanja Reka pobjednici su Natjecanja u financijskoj pismenosti održanog putem online platforme Kahoot! u organizaciji Štedopisa. Natjecanje je bilo namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u svrhu povećanja financijske pismenosti mladih. Održalo se 7. ožujka 2023., uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca, a sudjelovalo je 869 ekipa, odnosno 2.607 učenika iz 295 škola iz cijele Hrvatske.

 

Što su rekli pobjednici

 

„Naučio sam kako uštedjeti i kako raditi u timu te sam se dogovorio s roditeljima da dobijem džeparac“, izjavio je Patrick iz pobjedničke ekipe. Tiboru je na natjecanju bilo uzbudljivo kao da je na svjetskom prvenstvu: „ Sad znam da za štednju trebam odvajati 10 posto svog džeparca, a ne odmah sve  potrošiti“. Marko će također štedjeti više i napraviti financijski plan te je dodao da se uspio izboriti za veći džeparac.

„Ponosna sam na ekipu šestaša jer su svojim znanjem i timskim radom osvojili prvo mjesto. Ono što je najvrjednije je znanje koje su stekli i koje će im pomoći donositi odgovorne financijske odluke već od osnovnoškolske dobi“, izjavila je mentorica pobjedničkog tima učiteljica engleskog jezika i razrednica Dubravka Crnić.

 

 

Drugo mjesto pripalo je učenicama Ani Nikolić, Eleni Sudarević te Lauri Surop iza 6.a razreda Osnovne škole Stari Jankovci iz Starih Jankovaca pod mentorstvom profesora geografije Ivana Jurića.

Ana Nikolić, Elena Sudarević i Laura Surop s nastavnikom geografije Ivanom Jurićem

 

Treće mjesto osvojili su učenici 8.a razreda Češke osnovne škole Jana Amosa Komenskog Daruvar – Rok Horvat, Leon Kovař i Marko Žitka koje je za ovo natjecanje pripremala njihova razrednica i učiteljica likovne kulture Anita Res.

 

Rok Horvat, Leon Kovař i Marko Žitka s razrednicom Anitom Res

 

Zašto natjecanje u financijskoj pismenosti

 

„Želja nam je potaknuti interes mladih i nastavnika za financijska pitanja te učenike motivirati na daljnje financijsko obrazovanje. Osim boljeg razumijevanja važnosti odgovornog upravljanja novcem, natjecanje skreće pozornost javnosti na važnost financijske pismenosti. Također, koristim ovu priliku kako bismo zahvalili svim mentorima škola na pripremi i koordinaciji učenika za ovo natjecanje“, izjavila je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa dodavši da su najuspješnije ekipe osvojile vrijedne nagrade partnera natjecanja Addiko banke – pametne ploče, pametne satove, poklon vrećice i radionice financijske pismenosti za cijeli razred.

„Ovo natjecanje je zaista jedno od onih u kojima je najvažnije sudjelovanje te nam je drago što je tako velik broj učenika pokazao želju za učenjem i produbljivanjem znanja iz područja financijske pismenosti. Uvijek rado podržavamo radionice financijske pismenosti jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja financijama važno usvajati što ranije, a s time ćemo nastaviti i u budućnosti“, izjavila je Katarina Kantolić, menadžerica Korporativnih komunikacija Addiko banke.

 

Rezultati

 

Finalni bodovi bili su vidljivi na kraju natjecanja, a kao što smo najavili, javno objavljujemo samo prve tri plasirane ekipe.

Natjecanje u financijskoj pismenosti 2023., rezultati
Najbolje plasiranih timovi učenika, prema osvojenim bodovima, dolaze iz ovih škola:

POREDAKNAZIV ŠKOLE I GRAD/MJESTOBROJ OSVOJENIH BODOVA
1.OŠ Ivanja Reka, Ivanja Reka13740
2.OŠ Stari Jankovci, Stari Jankovci13540
3.Češka o.š. J.A. Komenskog Daruvar13451

Natjecanje u financijskoj pismenosti je projekt Štedopisa podržan od Ministarstva znanosti i obrazovanja čiji je cilj poboljšati financijsku pismenost mladih.