Svaki građanin ima prosječno 2 kartice, ali Hrvati još uvijek preferiraju gotovonu

78 posto građana ima barem jednu karticu, no samo 11 posto broja transakcija je plaćanje karticama. Kada se gleda vrijednost svih transakcija, 38 posto se odnosi na plaćanja karticama.

U Hrvatskoj i ma dvostruko više  kreditnih i debitnih kartica nego stanovnika – u Hrvatskoj živi gotovo  4 milijuna i 300.000 građana, a oni se služe s 8 milijuna i 400.000 debitnih i kreditnih kartica. Većina platnih kartica, njih gotovo 7 milijuna, je debitnih, slijede charge kartice i kartice s funkcijom odgođene naplate s udjelom te revolving kartica. Barem jednu  platnu karticu ima 78 posto građana, a 51 posto  ima samo debitne kartice.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, 37 posto platnih kartica ima mogućnost beskontaktnog plaćanja. Prema nedavnom istraživanju VISA-e i Ekonomskog instituta Zagreb, Hrvatska zauzima peto mjesto u EU-u po brzini uvođenja beskontaktne tehnologije na tržište, i time spadamo u društvo sklonije upotrebi gotovog novca. O tome govore i statistički podaci HNB-a prema kojima se još uvijek 88% broja transakcija odnosi na plaćanje gotovinom,  a samo 11% na plaćanja karticama. Kada se gleda vrijednost transakcija,  58% se odnosi na gotovinu, a 38% na vrijednost plaćanja karticama.