Pet bitnih stvari o uvođenju eura i što će najviše poskupjeti

Pekarski proizvodi i kafići, rekreacijske , sportske i kulturne usluge najviše će poskupjeti. Kako se tim uslugama više koriste građani s većim primanjima, oni će podnijeti i veći teret poskupljenja nego umirovljenici i nezaposleni, mišljenje je HNB-a.

Zbog uvođenja eura u Hrvatsku, moguć je blag jednokratni porast razine cijena od 0,2 posto, što je u skladu s iskustvima drugih država članica europodručja, navodi istraživanje Hrvatske narodne banke.

Najviše će poskupjeti jeftiniji  proizvodi i oni koji se često kupuju poput pekarskih proizvoda i novina, te usluge u restoranima i kafićima, frizera, rekreacijske , sportske i kulturne usluge. Kako se navedenim uslugama više koriste građani s većim primanjima, oni će podnijeti i veći teret poskupljenja nego umirovljenici i nezaposleni, mišljenje je HNB-a.

 

Stup srama i novčane kazne  za neposlušne

 

Vlade će donijeti i posebne mjere kojima će se poticati, ali i kažnjavati  (ne)ispravno preračunavanje cijena u novu valutu. Kako bi spriječila rast potrošačkih cijena, Vlada će propisati obvezu dvojnog iskazivanja cijena u kunama  i eurima 6 mjeseci prije i 6 mjeseci nakon promjene kuna u eure. Građani i udruge za zaštitu potrošača moći će prijavljivati sumnje u provedbu propisa, a poduzeća koja ih ne budu poštovala, bit će sankcionirana, javno će se objaviti njihova imena, a predviđene su i novčane kazne.

Sve je to navedeno na stotinjak stranica „Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj“  dostupne na internetskoj stranici euro.hnb.hr.

 

Evo pet najvažnijih stvari  za građane

 

1. Krediti i štednja

Svi krediti koji nisu vezani uz euro, u trenutku prelaska na euro bit će automatski i besplatno konvertirani u eurske, po konverzijskom tečaju koji će vrijediti za sve.

Nestat će valutni rizik kojem su izloženi svi koji imaju kredite vezane uz euro. To znači da rata kredita neće ovisiti o kretanju tečaja kune u odnosu na euro. Uvođenjem eura građani će primati plaću u eurima i otplaćivati mjesečne rate kredita u eurima, čime više neće biti u strahu promjene tečaja.

Danom uvođenja eura svi depoziti građana i njihova ušteđevina u bankama bit će automatski i besplatno konvertirani u eure, po konverzijskom tečaju koji će vrijediti za sve.

2. Kamatne stope

Uvođenjem  eura, u Hrvatskoj se, zbog   niže rizičnost zemlje u eurozoni i većeg pritiska konkurencija na domaće banke, očekuje smanjenje kamatnih stopa.

3. Konverzija

Konverzija se može očekivati po sličnom tečaju koji i danas imamo. Troška konverzije snosit će banke, a ne građani.

4. Transakcijski troškovi

Smanjit će se transakcijski  troškovi  i naknade  za prekogranična eurska plaćanja. Ukinut će se mjenjački poslovi koji sada samo bankama donose između 500 milijuna i milijarde kuna što će   koristi  građanima koji putuju u inozemstvo  i bave se turizmom

5.Tehnološke promjene

Trošak za tehnološke promjene – promjene softvera, kasa i sl. imat će svi, građani i poduzetnici i financijski sektor.

Autor: Marina Ralašić