Studenti izabrali: Zaba nudi najbolje, a HPB najlošije pakete za mlade

Usporedba ponude najvećih banaka pokazala je sedam najvažnijih stvari na koje bi banke trebale obratiti pozornost, a posebno iznenađuje nepreglednost informacija na internetskim stranicama banaka, zaključuju studenti istraživači Štedopisa.

Transakcijski račun potreban je svakoj osobi kada se zaposli i počne zarađivati. Ali i prije – ako se odluči za honorarni rad preko studentske udruge ili ako prima stipendiju.

Zamolili smo studente da za projekt financijske pismenosti Štedopisa istraže preko interneta pakete za mlade koje nude domaće banke i izaberu, po njihovom mišljenju, najbolje ponude. Evo njihovih zaključaka.

  1. Neke je ponude bilo jednostavno analizirati, a neke su komplicirane jer su informacije razbacane na nekoliko mjesta ili nude nekoliko paketa s različitim obujmom proizvoda u kojima se teško snaći.

Stoga studenti zaključuju da je njima, potencijalnim klijentima banke, bilo teško „poloviti“ sve što banke nude, jer nije precizno i jednostavno prikazano na njihovim internetskim stranicama.

  1. Studentima je najvažnije da su naknade što niže, odnosno da ih nema.

Studenti paze na svaku kunu i svaka naknada za vođenje računa, a koja nema utemeljenja u široj lepezi proizvoda od drugih banaka, odmah odbija studenta. Ako netko studira 5 godina, odnosno 60 mjeseci, i ako svaki mjesec plaća samo 5 kn, to je 300 kn.

  1. Važna stavka je mogućnost Internet i mobilnog bankarstva.

Sve banke nude tu opciju, no pitanje je koliko je koja aplikacija praktična. Studentima je važno da imaju što jednostavnije i funkcionalnije m/e-bankarstvo.

  1. Prosječnom studentu treba samo žiro i tekući kunski račun.

Dio studenata koristi dopušteno prekoračenje po tekućem računu, a većina banaka dozvoljava između 1000 i 3000 kn prekoračenja. Ono što ne piše jasno u paketima, a trebalo bi, jest da se kod nekih banaka odmah aktivira prekoračenje, a kod drugih je potrebno podnijeti poseban pisani zahtjev.

  1. Tek neznatan broj studenata koristi devizne račune, pa to nije prioritet.
  2. Kartice s odgodom plaćanja mogu biti korisne.

Ako su studenti sigurni da će im stipendija doći do 20. u mjesecu, a sniženja su do 10. i jednostavno ne žele propustiti priliku uštedjeti, a naplata će doći tek kad stigne stipendija.

  1. Podizanje gotovine preko kioska Tiska jako je praktično.

Moguće je podizati gotovinu i putem Tiska, kod nekih banaka besplatno određeni broj puta, a kod nekih se naplaćuje svako podizanje. Često se dogodi da u blizini nema bankomata matične banke, ali je vrlo blizu kiosk Tiska. Tu bi uslugu svakako trebalo proširiti, jer je vrlo praktična.

Što se tiče pogodnosti vezanih uz štednju i kredite, one su nebitne, jer ih koristi jako mali broj studenata. U pravilu, studenti svaki mjesec završe na „pozitivnoj nuli“ i ne ostane im više novaca za štednju, a umjesto kredita rade putem student servisa kako bi financirali svoje troškove.

Studenti su ponudu banaka poredali ovako: 1. ZABA (najbolje) 2. PBZ 3. OTP 4. ERSTE 5. HPB (najlošije).

ANALIZA PONUDA BANAKA

Foto: Unsplash