Što je javni dug i zašto je važan

To znači da se država zadužila i u vaše ime a da vas nije ni pitala. Vi ste, kao i svi ostali građani Hrvatske državi dužni 68.000 kuna koje vraćamo kroz plaćanje poreza i drugih nameta.

Javni dug države uobičajeno se mjeri i izražava u postotku godišnjeg bruto društvenog proizvoda (BDP-a ). Na primjer, krajem travnja 2016. javni dug Hrvatske bio je na razini 85% BDP-a. Izraženo u novčanom iznosu to je 285,1 milijardi kuna, odnosno javni dug iznosi 68.060,12 kuna po glavi stanovnika. To znači da se država zadužila i u vaše ime (a da vas nije ni pitala). Vi ste zapravo, kao i svi ostali građani Hrvatske – u ovom trenutku  – državi dužni 68.000 kuna.

Kamate će platiti država, ali odakle državi novac?

Tijekom 2016. iz državnog proračuna platit će se 11,1 milijardi kuna kamata. Po glavi stanovnika to je oko 2.650 kuna kamata godišnje.

Država prikuplja novac iz poreza i drugih fiskalnih nameta koje ubire od građana, poduzeća, banaka i drugih. Praktično svi sudjelujemo u financiranju plaćanja kamata i drugih javnih rashoda. Možda toga nismo ni svjesni, ali svakodnevno u trgovinama plaćamo porez na dodanu vrijednost (PDV). Trenutno se u Hrvatskoj  plaćaju  tri stope PDV-a od 5, 13 i 25 posto.

Prema najavljenoj poreznoj reformi od 1.siječnja.2017.  samo bi se stopa PDV-a u ugostiteljstvu trebala povećati  sa 13 na 25 posto PDV-a.

 

Gornji tekst je izvadak iz besplatne knjige u izdanju Štedopisa “Moj novac, moja budućnost”, a možete je slobodno preuzeti na linku ovdje.