Štedopis izdao prvi online udžbenik financijske pismenosti

Udžbenik financijske pismenosti za srednje škole “Moj novac, moja budućnost” od danas možete besplatno preuzeti na preuređenom portalu udruge Štedopis.

Udžbenik financijske pismenosti za srednje škole “Moj novac, moja budućnost” od danas možete besplatno preuzeti na preuređenom portalu udruge Štedopis.

Autorice prof.dr.sc. Marijana Ivanov, doc.dr.sc. Dajana Barbić i dr.sc. Andrea Razum u suradnji s Agencijom za znanost i obrazovanje (AZOO) tijekom rujna predstavljaju udžbenik nastavnicima u Splitu (20.9.), Rijeci (23.9) i Zagrebu (26.9.).

„Nastavnici su ključni u procesu uvođenja financijskog obrazovanja u škole, stoga ćemo u suradnji s AZOO provoditi stručno osposobljavanje nastavnika/trenera koji su spremni dalje educirati nastavnike. Cilj je kaskadnim principom stvoriti mrežu nastavnika/trenera u cijeloj Hrvatskoj tako da svi učenici imaju jednaki pristup financijskom obrazovanju, a time i jednake mogućnosti za donošenje ispravnih financijskih odluka“, rekla je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis kojoj je cilj do 2020. godine stvoriti mrežu od 10.000 nastavnika/trenera.

Pojasnila je kako je izdavanje udžbenika omogućila suradnja Štedopisa i Visa Europe.

Sadržaj je usklađen s obrazovnim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sa¬držaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole i Nacional¬nim strateškim okvirom financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine.
Kako je organiziran udžbenik
Sadržaj je podijeljen u 4 cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc.Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (doc.dr.sc. Dajana Barbić).
Gradivo svake nastavne cjeline podijeljeno je u četiri teme po složenosti sadržaja za prvi, drugi, treći i četvrti razred srednje škole i dostupan je online na portalu Štedopisa.

„Nastojali smo na jednostavan i zanimljiv način objasniti osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima, a na www.stedopis.hr bit će i mnogo zanimljivog online sadržaja vezanog uz osobne financije za tinejdžere“, rekla je Marina Ralašić.