Osigurajte obrazovanje svojoj djeci

Obrazovanje je najbolja životna investicija, stoga je važno početi ulagati u obrazovanje djece što ranije. Jer, što prije počnete, više ćete vremena imati da uvećate uloženi novac. Troškovi obrazovanja rastu i studiranje postaje sve veći financijski izazov za cijelu obitelj.

Vrijeme je na vašoj strani

Polica obrazovanja za djecu i mlade može biti dobro rješenje da se pripremite za važne životne situacije kao što je odlazak djeteta na studij. Život je nepredvidljiv, te ukoliko već sada razmišljate o financijskoj sigurnosti djece, razmotrite mogućnost osiguranja kroz policu obrazovanja.

Zašto je takva polica korisna?

Policom osiguranja koju ste ugovorili za obrazovanje djeteta može se osigurati osobna renta s određenim trajanjem, koja će vašem djetetu osigurati potreban novac za nastavak školovanja i ostvarenje njegovih/njezinih ciljeva, a time i bolju budućnost.

Na faks bez problema

Ono što se u prvome razredu osnovne škole čini kao podnošljiv izdatak, do fakulteta postaje financijski izazov, pogotovo ako vaše dijete studira u inozemstvu. Čak i manjim uplatama kroz desetak godina možete skupiti iznos koji će olakšati studiranje – i vama i vašoj djeci. Policu za dijete mogu ugovoriti roditelji, ali i djedovi i bake, rođaci ili prijatelji obitelji, na primjer kao poklon za rođenje.
Uvjeti osiguranja
Polica osiguranja može se ugovoriti od rođenja djeteta (kod nekih osiguravatelja od prvog mjeseca djetetova života), s time da isplata rente počinje najranije kada dijete navrši 14 godina života. Premija se može platiti jednokratno ili višekratno (jednom godišnje ili mjesečno, na primjer), s tim da osiguranje može trajati najdulje do 25. godine djetetova života. Trajanje osiguranja je minimalno 10 godina, s time da mora završiti između djetetova 18. i 25. godine. Isplata rente može trajati od 2 do 10 godina.

Što dijete dobiva ovom policom?

Velika je prednost takvih polica financijska sigurnost djeteta za slučaj nezgode u kojoj je dijete ostalo bez jednog, ili bez oba roditelja, jer osiguravatelji u slučaju smrti roditelja uslijed nezgode jamče isplatu ugovorene svote uvećane za dotad pripisanu dobit čak i ako premija nije uplaćena u cjelosti. Moguće je izabrati i policu kod koje će dijete u slučaju smrti roditelja uslijed nezgode u kojoj su odjednom stradala oba roditelja, osiguravatelj isplatiti dvostruku osiguranu svotu i pripisanu dobit ili određeni iznos (na primjer 10.000 eura). Dobro je raspitati se o opcijama koje nude osiguravatelji.

Koja je razlika između police obrazovanja i štednje u banci?

Osnovna razlika je u tome što polica za obrazovanje uz štedno komponentu ima i tzv. riziko obilježje koje korisnicima osiguranja omogućuje bolju financijsku zaštitu i u slučaju smrti roditelja.

U slučaju smrti osobe koja ima štednju u banci, zakonski nasljednici nasljeđuju dotad uplaćeni iznos i pripisanu kamatu. Da je taj isti štediša uplaćivao u policu osiguranja za obrazovanje djeteta, u slučaju njegove smrti uslijed nezgode, imenovani bi korisnici dobili puni iznos ugovorene svote i eventualno pripisanu dobit, neovisno o tome što premija nije uplaćena u cjelosti.
Naravno, pravo na isplatu rente postoji i ako dijete ne upiše fakultet.

Na što treba obratiti pozornost

I kod ove vrste osiguranja važno je imati na umu cilj te osiguranu svotu koju želimo dobiti po isteku osiguranja, o čemu ovisi i premija. Premiju možemo plaćati mjesečno, kvartalno, polugodišnje ili godišnje, odnosno uplatiti jednokratno, pri čemu je vrlo važno da se premija plaća redovito, u skladu s onim što smo ugovorili, jer je to jedan od uvjeta da bismo imali pravo na dobit po polici, ako ju je osiguravatelj ostvario.

Ako se tijekom trajanja osiguranja dogodi da više ne možete plaćati premiju, odmah se javite osiguravatelju. U dogovoru s osiguravateljem tada možete promijeniti dinamiku plaćanja, ili ugovoriti kapitalizaciju police, što znači da premija koju ste dotad uplatili ostaje „na računu“ do isteka osiguranja, ali se ugovara nova, manja osigurana svota.

Prije ugovoranja police uvijek:

• odredite koliko možete štedjeti za obrazovanje djece,
• provjerite da li možete plaćati premiju,
• provjerite da li vam polica omogućava da postepeno možete povećati premiju u budućnosti.

Ugovaranje police ovisi o vašim ciljevima i podnošljivosti rizika. Prije potpisivanja police, budite sigurni da ste razumjeli sve uvjete i izračune koje ste prošli zajedno s vašim agentom osiguranja – tako da polica bude usklađena s vašim potrebama i financijskim mogućnostima.

Razmislite treba li vam dodatno osiguranje

Osiguravatelji nastoje privući osiguranike i nekim posebnim bonusima (na primjer, nagradnim iznosom, ili uvećanjem osigurane svote za određeni postotak, ako je dijete sve razrede prošlo s peticom), ili paketima osiguranja (pa postoji mogućnost isplate za lom kostiju, ili pokriće bolničkih troškova za liječenje uslijed nezgode, pa čak i osiguranje od nastupa nekih bolesti), no dobro se raspitajte i odvagnite što točno želite.

Naime, dodatno osiguranje od nezgode povećava premiju osiguranja, a najčešće nije nužno zbog toga što je liječenje djeteta ‘pokriveno’ obveznim zdravstvenim osiguranjem. Obratite pozornost da vam to u konačnici ne poveća toškove (visinu ukupne premije), a smanji ciljani iznos štednje. Ta dodatna pokrića češće se ugovaraju uz policu klasičnog životnog osiguranja.

Pratite svoj račun

Kad ste ugovorili policu, pratite što se događa s vašim novcem kako biste bili sigurni da ćete ostvariti cilj. Stvarni povrat koji ćete dobiti od osiguravatelja može se razlikovati od početnog izračuna zbog promjena na financijskim tržištima i zakona.