Štedopis: Srednjoškolci uče o novcu

Uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) povećat će se financijska pismenost učenika u Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji i njihovih nastavnika.

Započeo je projekt financijske pismenosti za srednje škole „Moj novac, moja budućnost“ službeno odobren krajem studenoga 2018., kada je i potpisan Ugovor s Ministarstvom obrazovanja i znanosti. Potpisnik Ugovora i prijavitelj projekta je Štedopis koji s partnerima: 1.gimnazijom, Hotelijersko-turističkom školom i Prehrambeno-tehnološkom školom iz Zagreba, Turističkom školom Daruvar te Ekonomskom školom Vukovar i Udrugom Zamisli  provodi projekt  do kraja kolovoza 2019. godine.

Glavni je cilj projekta povećanje financijske pismenost 1000 učenika srednjih škola u Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji kroz provođenje izvannastavnih aktivnosti financijskog opismenjavanja za bolju budućnost i kvalitetu života.

Posebni ciljevi projekta su povećati broj nastavnika u Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji educiranih za kvalitetno međupredmetno i predmetno poučavanje financijske pismenosti.

Osnovne projektne aktivnosti su izrada novog nastavnog predmeta i kurikuluma financijske pismenosti kroz tiskanje i distribuciju 2. izdanja udžbenika o osobnim financijama za srednju školu „Moj novac, moja budućnost“, izrada online metodološkog priručnika za nastavnike, radionice za učenike, radionice stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika te evaluacija projekta.

Krajem 2018. održane su tri radionice u Zagrebu, Bjelovaru i Osijeku na kojima je sudjelovalo preko 50 nastavnika, a u školama partnerima dvije radionice za učenike u Zagrebu za više od 200 srednjoškolaca.

Sjedeća je aktivnost na projektu izrada priručnika za nastavnike i  nastavak radionica za učenike tijekom ožujka i travnja  2019. u partnerskim školama  Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.