Samo nebo (ni)je granica

Zarađivanje novca prvi je korak prema samostalnosti. Bez obzira radi li se o povremenom poslu ili redovnoj plaći, zarađenim novcem možete postići svoje ciljeve.

U ovom ste trenutku možda koncentrirani na učenje ili na traženje posla koji će odgovarati vašoj stručnoj spremi, dati vam dobru plaću, ali trebate razmišljati i o svojoj karijeri. Uzeti bilo kakav posao, ili onaj koji će vas odvesti kamo gdje želite? Prvi posao koji ćete dobiti pomoći će vam da shvatite što vam se sviđa ili ne te kakvo obrazovanje trebate za ono što vam se sviđa.

Zapamtite, obrazovanje se isplati. Nakon srednje škole izaberite višu ili visoku školu s kojom ćete se moći zaposliti. Najtraženije struke lako možete provjeri na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Druga važna stvar u vezi prvog posla jest da vas tjera na daljnje učenje: znate li čitati svoj isplatni listić plaće? Imate li račun u banci? Što uopće znate o poslovanju banaka?

Super je zaposliti se a još je bolji osjećaj dobiti prvu plaću. Tada ćete dobiti isplatni listić, pa je važno znati ga čitati i provjeriti ima li u njemu pogrešaka. Poslodavac uvijek isplaćuje bruto iznos – to je sveukupni iznos dohotka prije zakonskih odbitaka poreza i doprinosa. Na vaš bankovni račun isplaćuje neto iznos. Pogledajte kako se računa neto iznos.

Svi zaposlenici plaćaju državne i lokalne poreze, doprinose za zdravstveno i obvezno mirovinsko osiguranje. Ostali odbici, poput životnog, dopunskog i dodatnog zdravstvenog ili dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, su dobrovoljni. O vama ovisi hoćete li ih plaćati ili ne.

S 18 godina ste punoljetni što znači i odgovorni u upravljanju vlastitim novcem. Način na koji vodite svoje osobne financije može imati veliki utjecaj na vašu budućnost. Vaša kreditna povijest pamti sve vaše nerazumne transakcije poput neplaćanja računa i nedozvoljenog prekoračenja na tekućem računu, provjerite svoju kreditnu sposobnost kod svoje banke ili Hrvatskog registra obveze po kreditima (HROK).