Preko 2000 učenika natjecat će se u znanju o novcu

Europski kviz o novcu privukao je čak 287 prijava iz 146 osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Nacionalno natjecanje održava se 16. ožujka gdje će se uživo putem interneta natjecati preko dvije tisuće učenika, a pobjednici idu u Bruxelles na Europsko finalno natjecanje gdje će predstavljati Hrvatsku.

Europski kviz o novcu kojeg organizira Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji sa Štedopisom i uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje  uoči Europskog tjedna novca, privukao je čak 287 prijava iz 146 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj. Kviz je namijenjen djeci  od 13 do 15 godina, a natjecanje će se održati putem internetske veze i Youtube kanala na poznatoj Kahoot! platformi.

Cilj kviza je podizanje financijske pismenosti djece i mladih diljem Europe, a koordinira ga Europska bankovna federacija. U isto vrijeme u natjecanju će sudjelovati mladi iz Albanije, Austrije, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Mađarske, Njemačke, Islanda, Irske, Italije, Latvije, Litve, Liechtensteina, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugala, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Švedske te Ujedinjenog Kraljevstva.

 

Prvi put u Europi i Hrvatskoj

 

Ntjecanje se po prvi put održava diljem Europe, tako i u Hrvatskoj, a veliki odaziv u Hrvatskoj pokazuje da učenike zanima financijsko obrazovanje. Održavanje nacionalno kviza zakazano je za 16. ožujak 2018. na kojem će se svi prijavljeni razredi ili timovi istovremeno natjecati putem interneta.

Pobjednici nacionalnog natjecanja – dvoje mladih iz pobjedničkog tima u pratnji nastavnika – otputovat će u Bruxelles, Belgiju na Europsko finalno natjecanje 8. svibnja 2018. gdje će predstavljati svoju zemlju i natjecati se za vrijednu novčanu nagradu.


Prijave iz svih dijelova Hrvatske

 

Osim prijava iz Zagreba, prijavljeni su i timovi iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Daruvara, Hvara, Knina, Koprivnice, Ludbrega, Našica, Osijeka, Pule, Rijeke, Slavonskog Broda, Splita, Šibenika, Trogira, Varaždina, Vukovara, Zaboka i mnogih drugih gradova i općina.

„Kao što smo i očekivali, odaziv razreda i timova je velik. Financijsko obrazovanje mladih izuzetno je bitno za budućnost Europe pa stoga možemo izraziti zadovoljstvo što su škole, ravnatelji, razrednici i nastavnici prepoznali ovaj projekt koji uz zabavu nudi obrazovanje premalo zastupljeno u našim školama. Cilj je potaknuti mlade da istražuju i uče i van okvira nastavnih programa“, rekao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Neovisno o prijavi na natjecanje, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da se okušaju u rješavanju kvizova za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske Unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na http://www.hub.hr/hr/kvizovi.