Financijska pismenost za kvalitetniji život

"Teško možemo zamisliti da danas netko može kvalitetno živjeti ako ne zna raspolagati s novcem i ne razumije financijske proizvode“ rekla je ministrica Blaženka Divjak.

Svjetski i Europski tjedan novca, koji  traje od 12. do 16. ožujka 2018., najavljen je tjedan dana prije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja,  a okupljenima se obratila ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

„Financijska pismenost je, kao i zdrava prehrana, temelj za kvalitetniji život, jer teško možemo zamisliti da danas netko može kvalitetno živjeti ako ne zna raspolagati s novcem i istovremeno ne razumije financijske proizvode, rizike i mogućnosti na financijskom tržištu“ rekla je ministrica te dodala da se od jeseni u eksperimentalne škole uvodi međupredmetna tema “poduzetništvo”, u kojem se značajan dio odnosi na financijsku pismenost, a  godinu nakon toga (šk.god. 2019./2020.) u sve škole.  Napomenula je, međutim, kako je osim učenja u školi važno i cjeloživotno obrazovanje.

Zadaća je obrazovnog sustava da ljude pripremi za financijsku pismenost koja uključuje znanje, vještine i stavove, temeljem čega ljudi donose informirane odluke o potrošnji, rekla je ministrica podsjetivši da se iz Europskog socijalnog fonda s 27 milijuna kuna financira 21 projekt za pismenost, uključujući i financijsku pismenost.

 

Financijske institucije imaju probleme zbog financijske nepismenosti

 

Ante Žigman, predsjednik Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA)  ističe da je važno osigurati kontinuitet u financijskom obrazovanju, što je korisno za učenike i njihove roditelje, ali i financijske institucije koje kasnije moraju rješavati probleme nastale zbog nedovoljne financijske pismenosti.

„U cijelom svijetu su putem mreža dostupne mogućnosti trgovanja i nuđenja proizvoda, koje pokušavaju od svakog tko nije dovoljno financijski pismen i oprezan izvući neku kunu uz obećanje da će postati bogat, što vrlo često završi tako da se to ne dogodi”, upozorio je Žigman.

Smatra kako će financijsko obrazovanje u osnovnim i srednjim školama doprinijeti da se ti novci sačuvaju, te je najavio za iduću godinu dodatna sredstva kojima će se ojačati financijsko opismenjavanje.

Na događanju  u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sudjelovali su predstavnici Ministarstvo financija, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska udruga banaka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska udruga poslodavaca, Zagrebačka burza, Hrvatska gospodarska komora, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Štedopis – Institut za financijsko obrazovanje.