Pobjednici Europskog kviza o novcu u Hrvatskoj

Učenici Marko Čubrić, Niko Perica, Roko Petković i Bruno Petković iz 1. a razreda Gimnazije Antuna Vrančića iz Šibenika pobjednici su prvog nacionalnog natjecanja Europskog kviza o novcu koji se održao 16. ožujka putem online Kahoot! Platforme i YouTube kanala.

Dvoje učenika iz tog pobjedničkog tima u pratnji nastavnika/nastavnice – otputovat će u Bruxelles, Belgiju, gdje će sudjelovati na Europskom finalnom natjecanju 8. svibnja 2018. U Bruxellesu će se natjecati 60-ak europskih nacionalnih finalista iz 30-ak zemalja.

Nacionalnom natjecanju koje je održano 16. ožujka 2018. u 13:00 sati, pristupilo je 262 timova i razreda iz 140 škola iz cijele Hrvatske.

Drugo mjesto pripalo je učenicama sedmih razreda Osnovne škole Zapruđe iz Zagreba.

2mjOŠ Zapruđe manja

Treće mjesto podijelili su timovi Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Đakova i Gospodarske škole iz Varaždina.

3mj Đakovo-mala

 

3MJ GŠ Varaždin-cropped3

Četvrto mjesto osvojio je tim učenika Osnovne škole Gustav Krklec iz Maruševca – Područna škola Druškovec, a peto mjesto zauzeo je tim iz 1. razreda Srednje poljoprivredne i tehničke škole iz Opuzena.

4 OS GK Marusevec manja

5mj Opuzen SPTŠ_manja

Kviz se održao povodom obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca kako bi se unaprijedila razina financijske pismenosti. Za natjecanje, prijavljeni su 7. i 8. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, različitih usmjerenja i prethodnih znanja. Iako jest cilj što bolje plasiranje na natjecanju, najvažniji ciljevi su da učenici nauče dodatne pojmove financijske pismenosti ili potvrde svoje znanje, te također vježbaju timski rad – zajedničko donošenje i upis odluka, tj. zajedničko odgovaranje na pitanja.

“Na rezultate je najviše utjecao broj točnih odgovora i brzina rješavanja svih pitanja, a prema točnim odgovorima svih razreda i timova vidljivo je da su se naši učenici dobro pripremali za kviz i da učenje o novcu nije blisko jedino učenicima ekonomskih usmjerenja već i svim ostalim školarcima, neovisno koji su smjer školovanja odabrali. Mladi žele učiti i steći financijske vještine o novcu, ako im to prezentiramo na moderan te jednostavan način i u natjecateljskom okruženju”, mišljenja je direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, dodatno naglasivši da sada predstoji priprema naših najboljih natjecatelja za europsko finale. “Vjerujemo da imamo veliku priliku biti u utrci za najbolje rezultate jer vidimo velik entuzijazam i želju mladih Šibenčana da uz najvišu razinu znanja predstave našu zemlju u što boljem svjetlu”, naglasio je Adrović.

Neovisno što je nacionalno natjecanje završilo, dobrodošli su svi mladi, ali i oni stariji, da i dalje rješavaju kvizove za vježbu iz područja financijske pismenosti, znanja o novcu, matematike, Europske Unije i ostalih srodnih tema te provjere svoje znanje na http://www.hub.hr/hr/kvizovi

 

Europski kviz o novcu 2018., Hrvatska – rezultati
Najbolje plasiranih timovi učenika,prema osvojenim bodovima, dolaze iz ovih škola:

 

POREDAK

NAZIV ŠKOLE I GRAD/MJESTO

BROJ OSVOJENIH BODOVA

1

GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA, ŠIBENIK

16373

2

OSNOVNA ŠKOLA ZAPRUĐE, ZAGREB

16352

3

GIMNAZIJA ANTUNA GUSTAVA MATOŠA, ĐAKOVO

16346

3

GOSPODARSKA ŠKOLA VARAŽDIN, VARAŽDIN

16346

4

OSNOVNA ŠKOLA GUSTAV KRKLEC, MARUŠEVEC, PODRUČNA ŠKOLA DRUŠKOVEC

16335

5

SREDNJA POLJOPRIVREDNA I TEHNIČKA ŠKOLA OPUZEN, OPUZEN

16332