Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu sve više radova na temu financijske pismenosti

U posljednjih godinu dana napisano je nekoliko diplomskih radova na temu financijske pismenosti što govori o rastućem interesu mladih za tu temu.

„Zaštita potrošača i financijska pismenost kao preduvjet stvaranja financijski odgovornih potrošača“ naslov je diplomskog rada Tine Ralašić, volonterke Štedopisa, obranjenog na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

U radu se analiziraju koncepti zaštite potrošača i financijske pismenosti; identificira važnost razumijevanja financijskih prava i obveza, financijskih pojmova i sustava te istražuje povezanost zaštite potrošača i financijske pismenosti. Cilj rada je istražiti i definirati sličnosti i razlike između programa zaštite potrošača i programa financijskog opismenjavanja građana kako bi se donio zaključak o njihovom doprinosu i ulozi u kontekstu odgovorne potrošnje.

U posljednjih godinu dana na Ekonomskom  fakultetu u Zagrebu je napisano nekoliko diplomskih radova na temu financijske pismenost što govori o rastućem interesu mladih za tu temu, ali i za izborni kolegij„Osobne financije“ kod prof.dr.sc. Marijane Ivanov i doc.dr.sc. Dajane Barbić.

Dobitnici ovogodišnje Rektorove nagrade s Ekonomskog fakulteta Zagreb su studenti Domagoj Mišević, Ana Pavković i  Antonio Šoštarić za timski znanstveni rad  “Modeliranje financijske pismenosti studenata Sveučilišta u Zagrebu: Analiza, perspektiva i prijedlozi za budućnost”.

Financijska pismenost sve više privlači pažnju studenata Ekonomskom fakulteta u Zagrebu i mladih istraživača, što nije slučajno. Naime, osim spomenutog izbornog kolegija, fakultet je poznat po radionicama o osobnim financijama  i obilježavanjem mjeseca financijske pismenosti u travnju “Isplati se znati” kada se cijeli tjedan održavaju predavanja, debate, edukativni kvizovi i radionice za građane i studente.