Štedopis caffe u Splitu

Splitski srednjoškolci pokazali su veliko znanje o hrvatskoj kuni, a najbolja je bila ekipa Ekonomsko – birotehničke škole koja je osvojila prva dva mjesta

U Splitu se u utorak 11. listopada održao edukativni kviz o financijama „Štedopis caffe“ u kojem su sudjelovali učenici nekoliko srednjih škola iz Splita, a pobjednička ekipa Ekonomsko – birotehničke škole osvojila je vrijedne nagradne.

Kviz je organizirala udruga Štedopis u suradnji s Udrugom srednjoškolaca Hrvatske i Klubom mladih Split, a partner kviza je Croatia osiguranje.

Cilj edukativnih kvizova za srednjoškolce je povećati znanje učenika novcu i ulozi koje novac ima u njihovim svakodnevnim odlukama i podizanje razine javne svijesti lokalnih zajednica o važnosti financijske pismenosti mladih. Mladima su potrebna konkretna znanja i informacije o financijskim proizvodima jer se njima već koriste, ali često bez razumijevanja svojih prava i odgovornosti.

„ Posebno je važno razvijati financijsku pismenost kod mladih koji se nakon završetka formalnog obrazovanja susreću s pitanjima kako voditi uspješan samostalan život, pri čemu su financijska znanja i vještine upravljanja novcem bitne“, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa.

„Raduje nas što u tome imamo podršku Croatia osiguranja i zahvaljujemo im na njihovoj potpori“, rekla je Marina Ralašić i čestitala učenicima Ekonomsko – birotehničke škole koji su osvojili prve dvije nagrade.

O kvizu

Štedopis caffe edukativno-zabavni kviz za mlade igra se u timovima od 3 igrača, a sadrži nekoliko kategorija pitanja vezanih uz hrvatsku kunu, važne osobe i institucije iz svijeta financija, Europsku uniju i euro te opću kulturu koja se odnosi na financije.

Tko i kako se natjecao u Splitu

U opuštenoj atmosferi splitskog kafića Academia učenici IV. gimnazije “Marko Marulić”, gimnazije “Futura Aetas Nostra Est”, Nadbiskupijske klasične gimnazije “Don Frane Bulić“, Turističko-ugostiteljske škole i Ekonomsko – birotehničke škole uz podršku svojih nastavnika i jedne ravnateljice, natjecao se u znanju o novcu, hrvatskoj kuni, Europskoj uniji i euru.

Nakon što su se prijavili, učenici su na svoje mail adrese dobili popis literature uključujući i Štedopis online program „Pametno sa svojim novcem“ kako bi se pripremili za natjecanje. Od sveukupno 50 pitanja, najbolji rezultat od 33 točnih odgovara imala je ekipa  Ekonomsko – birotehničke škole, a druga ekipa iste škole točno je odgovorila na 32 pitanja i osvojila drugo mjesto. Treće mjesto s 27 točnih odgovora pripalo je ekipi gimnazije “Futura Aetas Nostra Est”. Učenici su dobro odgovarali na pitanja o hrvatskoj kuni a pokazali su i veliku opću kulturu koja se odnosi na financije, dok su ima pitanja o institucijama iz svijeta financija, Europskoj uniji i euri bila malo teža.

Nagrade

Pobjednička ekipa Ekonomsko – birotehničke škole osvojila je jednodnevno putovanje u Gardaland za tročlani tim i poklon bon trgovačkog centra za svakog sudionika tima, a treće mjesto pripalo je ekipi gimnazije “Futura Aetas Nostra Est” – poklon bon trgovačkog centra za svakog sudionika tima. Čestitamo dobitnicima!

Nakon Splita, Štedopis caffe ide u Rijeku, a onda i u Zagreb.

Leo Fel, voditelj kviza

Leo Fel, voditelj kviza

Zagrijavanje ekipa i posljednje konzultacije

Zagrijavanje ekipa i posljednje konzultacije