Štednja je način da kupimo stvari koje su nam važne

Štedjeti znači oduprijeti se želji da kupite one fantastične cipele na sniženju ili novu video igricu. Ako ih ne kupite danas, znači da ćete u budućnosti imati više izbora. Odluka je na vama. Dogovorite se sami sa sobom.

Položili ste vozački ispit i želite kupiti auto. Osim novca za auto, trebat ćete i novac za benzin i osiguranje. Hobiji poput skijanja ili biciklizma mogu biti skupi. Učenje stranih jezika također ima svoju cijenu. Štednja je jedini način da kupite stvari koje su vam važne.

Čak i ako vam je jedini novac s kojim raspolažete džeparac, važno je steći naviku štednje. Zato odaberite svoj cilj štednje i krenite.

Nekima je štedjeti lako, a nekima teško. Štedjeti znači oduprijeti se želji da kupite one fantastične cipele ili novu video igricu. Odricanje od potrošnje danas znači da ćete u budućnosti imati više izbora. Evo, nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći da uštedite više.

1.Platite prvo SEBI

Većina ljudi prije odluke o štednji prvo izračuna koliki su im troškovi za hranu, stanovanje, odjeću i svi ostali računi koji se moraju platiti. Onda obično zaključe da im ništa ne ostane za štednju.

A trebali bi obratno: odrediti iznos štednje i dodati je na sam vrh svojih mjesečnih troškova.

Radi se o tome da vam štednja postane navika i isto toliko važna kao svaki račun koji morate platiti.

Zato prvo platite sebi – odvojite na poseban račun iznos novca koji ste planirali štedjeti prije nego li platite ostale račune. Zašto? Da vam taj novac nikada ne dođe u ruke, da ga ne bi potrošili.

Počnite štedjeti odmah: s prvim prihodom, koji može biti džeparac ili posao preko Student servisa. Nije važno koliko štedite, i mali iznosi koje redovito odvajate na dugi rok će narasti toliko da vam mogu pomoći za crne dane ili za daljnje ulaganje. Većina nas ima mjesečni iznos novca koji ne može pratiti. Potrošimo ga, a ne znamo kako i na što! Pa, prije ga uštedite.

2. Štednja je povezana sa troškovima

Koliko je poželjno štedjeti? Kratki odgovor je najviše što možete. Što to znači? Znači potpuno drugačiji pristup štednji nego što se misli. Evo zašto.
Dvije prijateljice su u trgovačkom centru i imaju u isti iznos gotovine u novčaniku. Ana mora napuniti mamin auto benzinom, jer je takav dogovor, ako ga želi voziti vikendom. Vesni roditelji pokrivaju sve njezine troškove pa može kupiti i ono što poželi, iako joj ne treba. Tko bi trebao štedjeti više? Vesna, jer ima manje troškova. Troškovi su stvari ili usluge na koje trošimo novac. Vesna ima manje troškova nego Ana.

Opće pravilo je da bi trebalo štedjeti 10 do 15 posto svakog prihoda, bez obzira koliko mali on bio.

No, bez obzira na to koliko zarađujete i koliki su vam troškovi, uvijek ćete uštedjeti više ako prvo platite sebi.

3. Saznajte gdje odlazi  novac.

Danas na internetu ima mnogo besplatnih tablica u koje možete zapisivati svaku kunu koju potrošite. Zgodno je preuzeti aplikaciju i na svoj mobitel. A možete koristiti i običnu tekicu. Važno je da popišete sve svoje troškove, sve što se kupili, koliko ste platili i zašto ste to kupili. Dnevnik novca ili osobni budžet naučiti će vas nešto i o vama samima. Recimo, da trošite 50 kuna tjedno na grickalice i sendviče koje kupujete na kioscima brze hrane.

4. Smanjite svoje troškove.

Svatko može smanjiti troškove. Kupujete vodu iz automata u školi, naručujete hranu putem dostave, svaki dan u kafiću popijete kavu, ne koristite popuste za kazališne ili kino ulaznice nego ih kupujete kad su najskuplje, što je ponekad i po dvostruko većoj cijeni. Pripremanje i pakiranje ručka kod kuće prije posla ili škole možda je gnjavaža i uzima vam dragocjene jutarnje minute, ali tako možete najbrže i najviše smanjiti troškove. (A i zdravije je).

Recimo da se donijeli plan da ćete smanjiti troškove, kupujete samo sezonsko voće i povrće, i kupujete namirnice na akcijama; svaki dan pripremate ručak i nosite ga sa sobom na posao, fakultet ili školu. Samo se dva dana u tjednu počastite kavom u kafiću. Rezultat? Imate 50 kuna više u novčaniku svaki tjedan! To je 200 kuna mjesečno! Štedite na štednom računu u banci i još zarađujte na kamatama. Za godinu dana uštedjet ćete 2.400 kuna i još zaradi na kamata. A i nećete se mnogo naraditi.

Kamate na štednju možete provjeriti i putem kalkulatora. Kako se kamate na štednju oporezuju od 1.1.2015. ne zaboravite porez na dohodak od kamata. Iznos koji ćete izračunati stoga svakako treba umanjiti za obveze poreza i prireza na obračunate kamate.