Kako pad kune utječe na vaš novčanik

Panika zbog koronavirusa oslabila je kunu u odnosu na euro pa rastu rate kredita s valutnom klauzulom u eurima.

Tečaj brojnih stranih valuta često je nestabilan pa katkad za jedan euro morati dati više, a katkad manje kuna. Pod pretpostavkom da imate kredit s valutnom klauzulom u eurima, slabljenje kune prema euru znači da će vam trebati  više kuna za euro, odnosno da će vam rasti rate, pa ćete teže otplatiti kredit.  I obratno, kada kuna jača, za euro ćete dati manje kuna.

Panika zbog koronavirusa uzrok je velike potražnja za devizama što je smanjilo vrijednost kune u odnosu na euro, tako da je sredinom ožujka euro vrijedio mnogo više nego početkom istog mjeseca.  Početkom ožujka tečaj je bio na razini od oko 7,45 za euro, a sredinom  7,56 kuna za euro, što je najviši tečaj od 2012.

Kako bi smanjila pritisak na kunu, Hrvatska narodna banka intervenirala je tri puta i potrošila 1,2 milijarde eura iz deviznih rezervi.

Posljedice krize izazvane koronavirusom u gospodarstvu u ovom je trenutku teško sigurno predvidjeti,  no svako slabljenje kune prema euru nije dobro za dužnike koji imaju kredite s valutnom klauzulom u eurima jer će trebati izdvojiti više kuna za otplatu rate, pa će teže otplatiti kredit.

Analitičari očekuju daljnje slabljenje kune, no ističu da HNB ima dovoljno prostora za ublažavanje pritiska na kunu (HNB ima visoke devizne rezerve – još uvijek veće od 18 milijardi eura).