Kako otvoriti tekući račun u banci?

Tekući račun vam treba radi primanja uplata i obavljanja isplata, a jedino što morate učiniti je otići u banku s valjanom osobnom iskaznicom. Na Internetu potražite popis svih banaka i izaberite poslovnicu banke. Ugovor o tekućem računu pažljivo pročitajte prije nego ga potpišete i čuvajte svoj primjerak ugovora.

Ukoliko ste mlađi od 18 godina, račun će vam otvoriti roditelj ili skrbnik, a uz vaš OIB i rodni list potrebna je i osobna iskaznica i OIB roditelja/skrbnika.

Debitna kartica

Nakon otvaranja tekućeg računa dobit ćetei debitnu karticu (debit je engleska riječ koja znači „dug“). Debitnim karticama možete plaćati račune, kupovati robu i usluge ili podizati gotovinu na bankomatu samo do iznosa koji imate na svojem tekućem računu (uključujući i iznos neiskorištenog dopuštenog prekoračenja). Njome se koristite otprilike kao prepaid karticom za mobitele. Novac se automatski naplaćuje s vašega računa.

Kod podizanja gotovine u poslovnici morate pokazati svoju karticu i osobnu iskaznicu.
Kod podizanja gotovine na bankomatu ukucat ćete samo svoj PIN.

Što je PIN?

Uz debitnu karticu dobit ćete i PIN (kartica s PIN-om će stići na vašu adresu, a PIN uvijek možete promijeniti). PIN je četveroznamenkasti broj koji vam omogućava korištenje debitne kartice. PIN mora biti poznat samo vama.

Mjere opreza:

• Zapamtite svoj PIN!
• Pismenu obavijest o PIN-u odmah uništite.
• Nemojte nikome reći svoj PIN.
PIN nemojte zapisivati na karticu ili papiriće, posebno ne one koje držite uz karticu.
• Uvijek imajte zapisan broj na koji možete prijaviti krađu kartice ili zlouporabu kartice.

Što je IBAN?

Kada plaćate račun ili šaljete nekome novac, morate znati ime primatelja i IBAN broj. IBAN (International Bank Account Number – međunarodni bankovni broj računa) je standardizirani broj bankarskog računa koji se koristi u Europi i mnogim drugim zemljama i omogućuje prijenos novca.

Naknade i kamate

Najčešći troškovi vezani uz tekući račun su:

• naknada za korištenje računa/bankomata i
• kamatna stopa na prekoračenje.

Ako podižete gotovinu na bankomatu druge banke, a ne one kod koje ste otvorili tekući račun, platiti ćete dodatnu naknadu – zato birajte bankomate svoje banke!

Ako vam na tekući račun svakog mjeseca stiže plaća, banka vam može odobriti dopušteno prekoračenje po tekućem računu. To znači da možete raspolagati novcem na tekućem računu u visini svojih redovitih primanja uvećanim za iznos dopuštenog prekoračenja.

Primjer:

• Mjesečna plaća               4.000 kn
• Dopušteno prekoračenje 8.000 kn
• Raspoloživ iznos             8.000 kn

Upamtite: dopušteno prekoračenje je kredit na koji se plaća kamata, najčešće viša od kamatne stope na ostale vrste kredita. Zato ga izbjegavajte.

Jeste li zadovoljni sa svojom bankom? Podijelite s nama svoja iskustva.