UVOD

Osiguranje je način da smanjimo mogući financijski gubitak ili nevolju. Pomaže nam da platimo troškove zbog neočekivanih događaja, odnosno rizika koji ugrožavaju naš život, zdravlje ili imovinu.

Svrha osiguranja nije zarada na osiguranju, nego zaštita od posljedica budućih štetnih događaja.

Kako funkcionira osiguranje

Društvu za osiguranje¹ plaćate dogovoreni novčani iznos koji se zove premija. Društvo za osiguranje zauzvrat se obvezuje isplatiti vam određeni iznos novca –    osigurninu ako kojim nesretnim slučajem dođe do štete od koje ste osigurani tijekom trajanja osiguranja.

Detalji osiguranja – poput onih od kojih ste događaja osigurani i u kojem iznosu, definirani su u vašoj polici osiguranja. Polica osiguranja je ugovor između vas i društva za osiguranje.

_______________

¹ Osim termina društvo za osiguranje (kako stoji u Zakonu o osiguranju) koriste se izraziosiguratelj, osiguravatelj, pružatelj osiguranja, osiguravajuće društvo itd., pri čemu svi imaju isto značenje.

Indeksacija premije

Premija se obično ugovara u fiksnom iznosu, a preporučuje se da ugovorite i indeksaciju premije, odnosno uvećanje premije osiguranja svake godine za ugovoreni postotak. Riječ je o usklađivanju iznosa premije s porastom troškova života, čime se štiti vrijednost ulaganja. Kad ugovorite indeksaciju, svake se godine za ugovoreni postotak povećava premija, a na isti se način povećava i ugovorena svota.

Zaštita potrošača

U općim i posebnim uvjetima osiguranja detaljnije su propisana sva vaša prava i obveze, kao i prava i obveze društva za osiguranje.
Prije sklapanja ugovora o osiguranju dobro proučite sve uvjete osiguranja i pitajte društvo za osiguranje što vam nije jasno!

Sva društva za osiguranje članovi su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji, među ostalim, rješava pritužbe osiguranika. Pri HUO-u postoji Centar za mirenje. Više informacija potražite na internetskim stranicama www.huo.hr.

©2017. Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje. Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja.
Program financijskog obrazovanja omogućilo Croatia osiguranje.