Mlade zanima kako se koriste kartice, što je mirovinska štednja i kako ulagati u dionice

U online edukativnom natječaju „Pametno sa svojim novcem“ sudjelovalo je više od 6500 mladih iz svih dijelova Hrvatske.

Edukativni nagradni natječaj “Pametno sa svojim novcem” u organizaciji udruge Štedopis, koji je trajao od 20. rujna do 31. listopada 2016. završilo je više od 6.500 mladih iz cijele Hrvatske.

Najveći broj mladih koji su se educirali o osobnim financijama bio je dobi od 18 – 24 godine, a prema izjavama dobitnika nagradnog natječaja može se zaključiti im je najkorisniji bio sadržaj o platnim karticama i dobrovoljnoj mirovinskoj štednji, te da bi htjeli više naučiti o dionicama.

Kroz e-learning „Pametno sa svojim novcem“ mladi su se susretali s 5 kategorija: Osobni proračun, Vaši prihodi, Vaši rashodi, Odnos s bankom te Platne kartice koje pomažu u razumijevanju osobnih financija i financijski odgovornom ponašanju, donose primjere financijskog planiranja, vođenja osobnog proračuna, korištenja bankovnih računa, platnih i kreditnih kartica.

Mladi u Hrvatskoj najčešće ne (na)uče kako pravilno upravljati svojim novcem. Koliko god džeparac bio izdašan, bez planiranja će ubrzo „ispariti” iz džepova. Odgovorni i savjesni mladi koji znaju upravljati svojim novcem cilj su svakog društva, a u Hrvatskoj tu misiju provodi udruga Štedopis uz potporu kompanije VISA Europe.

U što ranijoj životnoj dobi početi s financijskim obrazovanjem

Tomislav Ditrih, student Pravnog fakulteta iz Zagreba poručuje mladima da se u što ranijoj životnoj dobi počnu financijski obrazovati, jer je u Hrvatskoj financijska pismenost na vrlo poraznoj razini. “Dokaz su svima poznati problemi mnogih hrvatskih građana oko kredita u švicarskim francima”, dodaje Tomislav koji je zainteresiran za mnoge teme vezane oko upravljanja novcem, a naročito za ulaganja u dionice i ostale financijske instrumente jer smatra kako je to najbolji oblik štednje. Veći dio sadržaja online edukacije “Pametno sa svojim novcem” bio mu je poznat, ali novost su mu bile neke razlike u funkcioniranju različitih platnih kartica.

Naučili raspolagati džeparcem i koliko odvajati za štednju

“Iznenadila sam se kako se efikasno mogu naučiti financijski pojmovi koji stvaraju velike probleme! Najviše sam naučila o platnim karticama, jer o njima sam malo znala“ kaže Katarina Hargaš učenica 3. razreda opće gimnazije “Stjepan Ivšić” u Orahovici. „Nisam znala ni što je dobrovoljna mirovinska štednja ni kako funkcionira takav oblik štednje. Naučila sam i kako raspolagati s džeparcem i koliko bih trebala mjesečno odvojiti za štednju. Bilo bi zanimljivo naučiti nešto više o ulaganjima u dionice i ostalim financijskim instrumentima.“

Đurđici Forgač, gimnazijalki iz Vrbovca, svidio se e – learning jer “u relativno kratkom vremenu saznaš jako puno o štednji te kako se prema novcu treba odnositi. Nagradni natječaj pomaže mladim ljudima da na zanimljiv način nauče kako trebaju raspolagati svojim novcem. Od sada ću od svojih ukupnih prihoda svaki mjesec izdvajati 10-20% za štednju“.

Saznali i da je dopušteno prekoračenje najskuplji kredit

Sara Penić, studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji voljela bi da je na početku studija imala prilike pročitati kako upravljati novcem. „Nikad nisam bila svjesna da bih trebala stavljati 10-15% na štednju, a uopće nisam znala da već sada mogu početi ulagati u dobrovoljni mirovinski fond. Iako znam da su hrvatske mirovine niske, nisam nikada razmišljala o svojoj mirovini, no sada hoću.“ Sara dodaje i da je koristila dopušteno prekoračenju na studentskom tekućem računu „a da nisam znala da je to “najskuplji” oblik kredita, što sam u ovom e-learningu naučila! ”

Svrha online edukativnog programa „Pametno sa svojim novcem“ je poticanje financijske pismenosti mladih kreiranjem sadržaja u kojima pojedinci stječu financijska znanja o svojim pravima i obvezama, uče upravljati osobnim i obiteljskim financijama te uviđaju nužnost štednje za sigurniju financijsku budućnost.

„Svaki dan donosimo odluke u svojem novcu, bilo da štedimo, trošimo ili ulažemo. Nažalost, mnogo ljudi ne zna upravljati vlastitim financijama, a većina škola i fakulteta nema predmete koji se bave ovom važnom vještinom koju svladavamo tijekom cijeloga života“ rekla je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis.  Online edukacija “Pametno sa svojim novcem” i dalje je dostupna na portalu www.stedopis.hr. za sve koji žele povećati svoju financijsku pismenost.