Dobitnica završnoga kruga nagradnog natječaja o osobnim financijama

Čestitamo dobitnici Katarini Halgaš!

Dobitnica završnoga kruga nagradnog natječaja „Pametno sa svojim novcem“ je Katarina Halgaš iz Orahovice koja je osvojila iPhone 6s SpaceGray.  

Česititamo Katarini, gimnazijalki iz Orahovice!

Katarina je učenica 3. razreda opće gimnazije “Stjepan Ivšić” u Orahovici i evo njezinog iskustva nakon edukacije. “Iznenadila sam se kako se efikasno mogu naučiti  financijski  pojmovi koji stvaraju velike probleme! Znala sam što je PDV i PIN, ali ne i kako se koriste platne kartica, o njima sam najviše naučila.  Nisam znala ni što je dobrovoljna mirovinska štednja i kako funkcionira takav oblik štednje. Naučila sam i kako raspolagati s džeparcem i koliko bih trebala mjesečno odvojiti za štednju. Bilo bi zanimljivo naučiti nešto više i o dionicama.”

Dobitnik četvrtoga kruga nagradnog natječaja Tomislav Ditrih, student Pravnog fakulteta iz Bjelovara poručuje mladima da se u što ranijoj životnoj dobi počnu financijski obrazovati, jer je u Hrvatskoj financijska pismenost na vrlo poraznoj razini. “Dokaz su svima poznati problemi mnogih hrvatskih građana oko kredita u švicarskim francima”, dodaje Tomislav koji je zainteresiran za mnoge teme vezane oko upravljanja novcem, kako zbog studija koji pohađa, tako i zbog vlastite financijske pismenosti. Veći dio sadržaja online edukacije “Pametno sa svojim novcem” bio mu je poznat, ali novost su mu bile neke razlike u funkcioniranju različitih platnih kartica. Želio bi više naučiti o ulaganjima u dionice i ostale financijske instrumente jer smatra kako je to najbolji oblik štednje.

Dobitnici trećega kruga nagradnog natječaja Đurđici Forgač, gimnazijalki iz Vrbovca, svidio se e – learning jer “u relativno kratkom vremenu saznaš jako puno o štednji te kako se prema novcu treba odnositi.  Nagradni natječaj pomaže mladim ljudima da na zanimljiv način nauče kako trebaju raspolagati svojim novcem. Od sada ću od svojih ukupnih prihoda svaki mjesec izdvajati 10-20% za štednju“.

Dobitnica drugoga kruga nagradnog natječaja Sara Penić, studentica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji ovako je ocijenila sadržaj e-learninga.

“Svidjela mi se sažetost i jednostavnost teksta i jako mi je žao što nisam na početku studija imala prilike pročitati takav tekst.  Jer, nikad nisam bila svjesna da bih trebala stavljati 10-15% na štednju, a uopće nisam znala da već sada mogu početi ulagati u dobrovoljni mirovinski fond. Iako znam da su hrvatske mirovine niske,  nisam nikada razmišljala o svojoj mirovini, no sada hoću. Redovito koristim dopušteno prekoračenju na studentskom tekućem računu i nisam obraćala previše pažnje na činjenicu da je to “najskuplji” oblik kredita, što sam u ovom e-learningu naučila! Također, bunile su me i vrste platnih kartica, konkretno pojmovi charge i revolving kartica. Nisam bila upoznata ni s pojmom  štednja po viđenju kao ni na koji iznos su osigurani štedni depoziti građana.”

Dobitnica prvoga kruga nagradnog natječaja o osobnim financijama „Pametno sa svojim novcem“ Bojana Hižman iz Zagreba kaže da joj e – learning pomogao da shvati koliko je važno i jednostavno naučiti planirati svoje mjesečne troškove.

Nagradni natječaj završio je 31.10.2016., no za sve koji žele povećati svoju financijsku pismenost  online edukacija “Pametno sa svojim novcem” dostupna je uvijek na portalu www.stedopis.hr.