Tjedan novca u Hrvatskoj posvećen je mladima

Štedopis će Svjetski i Europski tjedan novca koji traje od 14. do 18. ožujka obilježiti u Dubrovniku sudjelovanjem na znanstvenom skupu Sveučilišta u Dubrovniku Forca 2016 te održavanjem Škole financijske pismenosti.

Članice Štedopisa, Dajana Barbić, Andrea Razum i Marina Ralašić zajedno s Marijom Sikiricom, menadžericom za južnu Hrvatsku Wüstenrot stambene štedionice održat će Školu financijske pismenosti za srednjoškolce i studente Dubrovačko-neretvanske županije.

Tjedan novca počeo je u Zagrebu okruglim stolom “Financijska pismenost i mladi“ na kojem su predstavnici javnog sektora i financijskih institucija u ponedjeljak, 14. ožujka predstavili što su sve priredili za mlade te koje će sve aktivnosti provoditi.

Ove su se godine aktivnosti financijskog opismenjavanja građana fokusirale na mlade jer je nedavno istraživanje pokazalo da najnižu pismenost imaju mlađi od 19 godina, istaknula je Kristina Horvat iz Ministarstva financija.

Nevenka Lončarić Jelačić, viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje najavila je uvođenje financijskog obrazovanja u obrazovni sustav u vidu međupredmetne nastave na kojoj će učenici učiti o štednji, ulaganju i odgovornom raspolaganju novcem.

Hrvatska udruga banaka izradila je Financijski vodič za mlade, edukativni materijal koji mladima pruža informacije za lakše upravljanje financijama na važnim životnim prekretnicama poput odlaska na fakultet, prvog zapošljavanja, kupovine kuće ili automobila, vjenčanja, rođenja djeteta ili odlaska u mirovinu. “HUB i njezine članice i dalje će ulagati napore u području financijskog obrazovanja, a naročito mladih“, izjavio je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Hrvatska narodna banka pozvala je učenike zagrebačkih srednjih škola na predavanje o osobnim financijama i učeničku debatu o studentskim kreditima, a viceguverner Bojan Fras naglasio je da edukacija o financijskoj pismenosti mora biti zajednički napor regulatora, industrije, udruga, građanskih inicijativa i ostalih te da se ne smije ograničiti samo na pitanja osobnih financija već obuhvatiti pitanja javnih financija.

Predstavnici osiguravatelja i mirovinskih društava istakli su nužnost podizanja razine svijesti o važnosti životnog osiguranja i mirovinske štednje kod mladih koji ” uopće ne razmišljaju o svojoj budućoj mirovini“, objasnio je Damir Grbavac iz Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

U obilježavanju Svjetskog i Europskog tjedna novca u Hrvatskoj sudjeluju Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo gospodarstva, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska udruga banaka, Hrvatska narodna banka, Hrvatski ured za osiguranje, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, Hrvatska gospodarska komora, Udruga društava za upravljanjem mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Hrvatska udruga poslodavaca.

Sve navedene institucije obilježavaju Europski tjedan novca organizacijom niza događanja, od edukativnih predavanja učenicima u školama, radionica i izložbi, sudjelovanja na okruglim stolovima i tribinama posvećenima financijskom obrazovanju do posjeta učenika bankama.