4.500 mladih sudjelovalo u nagradnom natječaju Štedopisa

U edukativnom nagradnom natječaju "Pametno sa svojim novcem" sudjelovalo je oko 4.500 mladih iz cijele Hrvatske, a njih 2.600 se kvalificiralo za novčane nagrade. Znači, svaki drugi je uspješno završio online program osobnih financija namijenjen srednjoškolcima i studentima.

Nagradni natječaj trajao je od 12.2.2016. do 10.3.2016., prosječna dob sudionika bila je 18 godina i sedam mjeseci, a dolazili su iz cijele Hrvatske. Podijeljeno je 27 dnevnih nagrada od 100 kuna te dvije velike od 1.000 kuna.

“Za samo mjesec dana 4.500 mladih zainteresiralo se za temu osobnih financija, što potvrđuje da postoji ogroman interes mladih za financijskim obrazovanjem”, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa te dodala da je elearning i dalje dostupan, ali bez nagrada.

“Nagradnim natječajem željeli smo motivirati mlade na edukaciju o svojim prihodima i rashodima, te da shvate koliko je važno štedjeti, no veoma smo iznenađeni njihovim velikim odazivom i naravno, brojem onih koji su i završili cijeli program”, rekla je Marina Ralašić. Završetkom ovog programa, mladi su naučili kako odrediti financijske ciljeve kućanstva, zašto je važno uskladiti prihode i rashode te kako izraditi održiv i realan osobni proračun, zašto i kako štedjeti ili ulagati, kako nastaju dugovi i kako se razumno zadužiti. Za one koji se prvi puta susreću s bankovnim uslugama bilo je korisno naučiti razliku između debitne i kreditne kartice, te koji su suvremeni načini plaćanja.

Evo nekih komentara polaznika: Meni je trebalo oko 25 minuta da prođem cijeli program, malo sam se namučio sa troškovima. Ali, tako sam shvatio kako trošak za mobitel nije nužna, nego luksuzna potrošnja. Ideš! (Ivan, Mali Lošinj, 18).

Bilo mi je sve izuzetno zanimljivo, najviše sam se zadržala na dijelu o bankama, jer to najmanje poznajem. (Marija, Krapina, 17)

Naučila sam da je važno popisati sve svoje troškove, pa čak i onih 5,50 kuna za pecivo na putu do škole. Tako sam došla do iznosa od 110 kuna koje mjesečno potrošim u pekari, što više neću. Odučila sam raditi sendviče doma! (Petra, Zagreb, 17).

U školi a ni na fakultetu nikada nisam učio o novcu, tako da mi je ovaj program bio jako koristan za moj budući samostalni život. (Marko, Rijeka, 25)