INTERNETSKA KUPOVINA

Internetska trgovina je sve raširenija pojava u suvremenom svijetu. Uz mnoge prednosti kupnje iz vlastitoga doma klikom miša na računalu, potrošači trebaju biti svjesni i negativnih strana.

S interneta vrebaju opasnosti za našu privatnost, moguće su krađe identiteta ili podataka o kreditnim karticama.

Važno je koristiti sigurno računalo s antivirusnim programima koji štite vaše financijske podatke i lozinke od internetskih predatora. Mnogi ljudi upisuju broj svoje kreditne kartice u internetski preglednik na javnim mjestima, rabe javna računala ne znajući koliko su sigurna i to ih nakon internetske kupnje dovodi do dugoročnih problema.

 

Zaštitite se kad kupujete na internetu

 

internet_kupnja

Obratite pozornost na kojoj internetskoj stranici kupujete. Ako se riječ o domaćem trgovcu, možete ga provjeriti na internetskim stranicama sudskog registra Trgovačkog suda u Zagrebu www.sudovi.pravosudje.hr.

Kupujete li pak na stranicama inozemnog trgovca, dobro provjerite uvjete poslovanja, odnosno mogućeg povrata robe. Raspitajte se i o iskustvima drugih kupaca te o ugledu pojedinih trgovina. Trgovine koje imaju bazu lojalnih korisnika, s dobrim iskustvima objavljenim na forumima, uz razne sigurnosne programe na internetskim stranicama jamče sigurnost i ne treba ih posebno provjeravati.

drustvene_mreze

Valja izbjegavati ponude koje djeluju predobro. Svaka trgovina – osobito internetska – koja nudi „sve za gotovo ništa“  mora vam djelovati sumnjivo. Često artikli s takvih stranica, čak i ako stignu, ni blizu ne odgovaraju onima na fotografijama. Takvi prodavači obično ne nude mogućnost vraćanja robe, a ako je imaju, trošak snosi potrošač pa se to često ne isplati.

Istražite nudi li trgovac neke kodove za popust, što može sniziti cijenu, a osobito obratite pozornost na trošak poštarine i pravo vraćanja artikla ako niste zadovoljni. Važno je detaljno proučiti podatke koje od vas traži internetska trgovina, a što nudi zauzvrat. Ako se morate registrirati, smislite jedinstvenu lozinku koju ćete znati samo vi.

Na kraju kupnje, od vas će se tražiti kreditna kartica ili sustav PayPal. O rizicima i sigurnosti plaćanju na internetu, pogledajte više na www.sigurnostnainternetu.hr.

 

Ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase

 

kompNa stranicama društvenih mreža često se pojavljuju lažni oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – „HOT SALE“, „80 % OFF“, „Discount Sale“ ponude i slično. Kad otvori link, od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima „http“ umjesto „https“.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da

 

su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu obavili.

Kada kupujete na internetu obvezno:

  • sami upišite web-adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web-stranica,
  • prije unošenja kartičnih podataka obvezno provjerite je li riječ o sigurnim internetskim stranicama.

Vaša online prava

 

E-trgovina je zakonski regulirana da bi se unaprijedila sigurnost i zaštita potrošača. Međutim, ako kupujete kod prodavatelja izvan Hrvatske, moguće je da će kupnja biti regulirana na teritoriju na kojem prodavatelj posluje.

Za više informacija, kao i za ostvarenje vaših prava možete se obratiti na ove adrese:

Jeste li znali da samo 50 posto hrvatskih potrošača zna svoja prava vezana uz internetsku kupnju? Informirajte se, zaštitite se!

 

 Ovo su vaša prava:

 

  • Imate li se pravo predomisliti?

Ako ste kupili proizvod putem interneta ugovor možete, bez objašnjenja, raskinuti u roku od 14 dana. Ne morate objašnjavati trgovcu zašto ste se predomislili.

  • Povrat novca

Trgovac vam mora vratiti novac u roku 14 dana od dana kada ste ga obavijestili o odluci da odustajete. Povrat novca također uključuje troškove standardne dostave.

  • Kupovina glazbe i videa

Možete odustati od kupnje isključivo prije nego što počne postupak preuzimanja ili  prikazivanja digitalnog sadržaja.

  • Detaljni ispis svih troškova prije kupnje

Trgovci moraju navesti ukupne troškove proizvoda, kao i bilo kakve dodatne naknade. Plaćate li kreditnom karticom ili drugim sredstvom plaćanja, ne mogu vam naplatiti više od iznosa stvarnog troška korištenja tih sredstava plaćanja za trgovca.
U Europskoj uniji zaštićeni ste od „skrivenih troškova“ na internetu. Morate izričito potvrditi kako ste razumjeli da morate platiti trošak.

  • Isporuka proizvoda

Ako se ne dogovorite drukčije, trgovac vam mora isporučiti proizvod u roku 30 dana.

Prije klika „kupi“, razmislite još jednom

 

Prije plaćanja još jednom bacite pogled na svoju „košaricu“, posebno na ukupan iznos, a provjerite i adresu dostave kupljene robe.

  • Obratite pažnju na troškove dostave – najčešće je trošak dostave fiksan iznos.

U slučaju da kupujete robu manje vrijednosti, pripazite da trošak dostave ne prijeđe vrijednost kupljene robe ili da ne čini veći dio ukupnog troška.

  • Trošak carine – obratite pozornost na propise u Hrvatskoj. Iako je Hrvatska članica Europske unije, carinske pristojbe još se uvijek plaćaju na robu koja dolazi iz ostalih zemalja svijeta.
  • Prije same kupnje, dobro je pročitati što su drugi kupci rekli o tom proizvodu i to ne samo na stranici na kojoj se proizvod kupuje (može je „uljepšati“ prodavatelj), već pokušajte doći do informacija od neovisnog izvora.
  • Obvezno provjerite datum dostave.
  • Zaštita osobnih podataka – ne ostavljajte podatke o svojoj kreditnoj ili bankovnoj kartici neprovjerenim e-trgovinama. Ako češće kupujete, možda ne bi bilo loše da imate odvojenu karticu samo za internetsku kupnju, ali tada bi bilo razborito ograničiti potrošnju da biste u slučaju krađe podataka imali što manju štetu.

UPAMTITE:

  • Koristite poznate trgovine!
  • Plaćajte na stranicama na kojima se prikaže lokot (imaju SSl – Secure
    sockets layer)
  • Ne upisujte sve podatke u online trgovini, nego samo kategorije označene zvjezdicom!
  • Koristite „snažne“ lozinke, one koje sadrže i brojke i slova!
  • Ne kupujte online s javnih računala!
  • Znajte što je „predobro da bi bilo istinito“!

Upoznajte medije i zaštitite se! 

 

Budući da su internet i društvene mreže postali dijelom naše svakodnevice, promocija i oglašavanje sve više kreće u tom smjeru. Sve što radite na internetu – gdje „surfate“, koliko se zadržavate na različitim stranicama, što kupujete ili pratite, poruke koje šaljete, stvari koje dijelite na društvenim mrežama – sve to tvrtke vrijedno spremaju i prate.

Suvremeno internetsko oglašavanje vrlo je često mudro skriveno u standardnom sadržaju internetske stranice ili neke društvene mreže. Često se može dogoditi da plaćeni oglas, čak i uz povećanu pozornost, zamijenite za autorski sadržaj.

Osim internetskog oglašavanja koje se odnosi na plaćene oglase, poput onih na news feedu vašeg profila na Facebooku, danas su vrlo aktualni profili i internetska prisutnost ambasadora proizvoda koji nekad izrazito očito – a ponekad manje uočljivo –  promoviraju proizvode i za to primaju veliku svotu novca. Takav način prikrivenog oglašavanja postao je izrazito učinkovit pojavom interneta.

 

Biti cool je skupo

 

Kad sve možemo kupiti „jednim klikom“, kad nam putem društvenih mreža šalju ponude za kupnju prema našim sklonostima, „okidač“ za kupnju puno je lakši.

Zato uvijek razmislite:

  • treba li vam taj proizvod i
  • hoćete li ga moći otplatiti prema svojim financijskim mogućnostima.

Naučili ste razlikovati stvarne potrebe od želja i time unaprijed izbjegavate moguće prezaduživanje.

©2024. Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje. Sva prava pridržana. Uvjeti korištenja.