5 ljetnih izazova koji mogu spržiti kućni budžet

Djeca su na praznicima, plaža vas zove i svaki slobodni sat kao da je prilika da se potroši još novca. Za sve je krivo sunce!

Da, lako je potrošiti novac ljeti, ali to ne znači da ga trebate trošiti. Ako imate novca i niste nikome ništa dužni, onda svakako proslavite kraj školske ili studentske godine.

Pripazite se ovih ljetnih izazova:

1. Preskupa ljetovanja

Oglasi su posvuda: “Ako naručite svoje ‘ljetovanje iz snova’ do kraja mjeseca, dajemo vam 1.000 kuna popusta!“ Doista nam je stalo da uživate na ljetovanju, ali tako da ga platite gotovinom. Ljetovanje na dug je pogreška. Uštedite, platite gotovinom i odolite lukavim marketinškim trikovima koji vas nagovaraju da potrošite ono što si ne možete priuštiti. Ako nemate novaca za ljetovanje, to znači da si ga ne možete priuštiti. Okrutno, ali istinito. No, puno je okrutnije da radi toga završite u dugovima, zar ne?

2. Stambeni krediti i uređenje doma

Svi kad, tad obolimo od kućne groznice. Ljudski je željeti okućiti se, kupiti stan ili kuću i onda, prije nego se snađete, potpisujete hipotekarni kredit na 30 godina, sa promjenjivom kamatom i 0% učešća. Loša, loša ideja.

Kućna groznica otjerat će vas u dugove brže od bilo čega. Ako si možete priuštiti stambeni kredit, pa još na rok kraći od 30 godina i s fiksnom kamatom, s vlastitim učešćem od najmanje 10% te mjesečnom ratom koja vam ostavlja dovoljno prostora za pokrivanje svih ostalih troškova života, samo naprijed. Ako ne, štedite i pustite da groznica prođe.

I bez stambenog kredita, kontroliranje troškova za održavanje kuće ili stana ljeti je veliki izazov. Počinju ljetne rasprodaje, trgovci vas mame na kupnju novog namještaja, bijele tehnike, posteljine, zavjesa, prekrasnih detalja za uređenje doma… Razmislite što vam od svega toga zaista treba, isplanirajte kupnju, ne zaboravite napraviti otplatne planove ako se odlučite na kupnje na rate kako vam se ne bi dogodilo da zbroj svih rata postane neizdrživi mjesečni izdatak. I da, svakako iskoristite popuste.

3. Skupi kupaći kostimi

U usporedbi sa stambenim kreditom i skupim ljetovanjem kupaći kostim može se činiti tako … jeftino. Ali to ovisi i o tome gdje ga kupujete.Osim ako nemate podeblji budžet nema potrebe da potrošite tisuće kuna na kupaće kostime koje ćete koristiti samo nekoliko puta godišnje. I dalje možete