Visokoobrazovani muškarci plaćeni su 37% više od žena

Razlika između muškaraca i žena i dalje se povećava: oni sa visokom stručnom spremom u prosjeku su 37% više plaćeni u odnosu na žene, pokazuju podaci servisa MojaPlaća.

Razlika između muškaraca i žena i dalje se povećava: oni sa visokom stručnom spremom u prosjeku su 37% više plaćeni u odnosu na žene, pokazuju podaci servisa MojaPlaća.

Općenito su muškarci bez obzira na obrazovanje u posljednja tri mjeseca imali prosječno 11% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na I. kvartal kada je razlika iznosila 10%. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.734 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.160 kuna.

U drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.452 kune, što je za 3% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je viša za 3%. Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.660 kuna što je također 3% više nego u prošlom kvartalu.

Najplaćenija zanimanja

Osim top managementa, koji ima u prosjeku 106% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (60% više od prosjeka), telekomunikacija (+34%) te informacijskih tehnologija (+34%).

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-42%), pomoćnim zanimanjima (-41%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-38%).
Visokoobrazovani najmanje zarađuju u turizmu i ugostiteljstvu.

Onima sa srednjom stručnom spremom najisplativije je raditi u području ljudskih potencijala jer imaju u prosjeku mjesečnu neto plaću od 7.185 kuna. Iza ljudskih potencijala slijede zanimanja  informacijskih tehnologija (6.166 kuna) te marketinga, oglašavanja i PR-a (5.912 kuna).

S druge strane, najniže plaće imaju oni sa srednjom stručnom spremom zaposleni u osiguranju (3.647 kuna) te zaštiti i sigurnosti (3.576 kuna).

Zaposlenici s višom stručnom spremomimaju  najvišu plaću u informacijskim tehnologijama. Njihova prosječna mjesečna neto plaća iznosi 6.733 kune, iza čega slijede telekomunikacije (6.683 kune). Najnižu plaće s višom stručnom spremom imaju u zanimanjima osiguranja (4.491 kunu).

Visokoobrazovani ispitanici najviše su plaćeni ukoliko su zaposleni u telekomunikacijama (8.046 kuna) te u informacijskim tehnologijama (8.033 kune). Najniže plaće visokoobrazovani  imaju u turizmu i ugostiteljstvu (4.905 kuna).