Zašto financijsko blagostanje?

Financijsko blagostanje znači imati financijsku sigurnost i financijsku slobodu izbora, u sadašnjosti i budućnosti, riješite kviz Štedopisa i saznajte svoj rezultat.

Situacija svake osobe jedinstvena je i subjektivna, teško je opisati financijsko blagostanje koristeći se samo brojevima kao što su prihod, neto vrijednost ili kreditni rezultat. Nadalje, ljudi s istim prihodom, financijskim iskustvom ili obrazovanjem mogu imati vrlo različite razine financijskog blagostanja.

Financijsko blagostanje znači imati financijsku sigurnost i financijsku slobodu izbora, u sadašnjosti i budućnosti. Točnije, financijsko blagostanje je kada:

  • Imate kontrolu nad svakodnevnim financijama iz mjeseca u mjesec.
  • Imate sposobnost apsorbirati financijski šok.
  • Na pravom ste putu da ispunite svoje financijske ciljeve.
  • Imate financijsku slobodu da donosite odluke koje vam omogućuju da uživate u životu.

Rezultat istraživanja financijske i digitalne pismenosti iz 2023. pokazali su da  prosječna ocjena financijske pismenosti hrvatskih  građana iznosi 12 od mogućih 20 bodova ili 60%.  Ukupna ocjena financijske pismenosti je kombinacija je financijskog znanja, stavova i ponašanja potrebnih za donošenje dobrih financijskih odluka i konačno postizanje individualnoga financijskog blagostanja.

Riješite kratki kviz i provjerite svoje financijsko blagostanje!

Link za kviz:

https://bit.ly/kviz-financijsko-blagostanje

Photo: Freepik.com