Učenice iz OŠ Krune Krstića iz Zadra pobjednici su Natjecanja u financijskoj pismenosti

Vita Bajlo, Ivona Karuc i Dora Baćac iz OŠ Krune Krstića pobjednice su online kviza o novcu u organizaciji Štedopisa na kojem je sudjelovalo preko 1800 učenika iz 256 škola. Čestitke ekipi!

Učenice 6.a OŠ Krune Krstića iz Zadra pobjednice su Natjecanja u financijskoj pismenosti održanog putem online platforme Kahoot! u organizaciji Štedopisa. Natjecanje je bilo namijenjeno učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u svrhu povećanja financijske pismenosti mladih. Održalo se 29. veljače 2024., a sudjelovalo je 605 ekipa, odnosno 1.815 učenika iz 256 škola diljem Hrvatske.

Poučno i zabavno

„Nakon što je kviz završio, tako smo se smijale da smo zaboravile pogledati na kojem smo mjestu. Zato smo se iznenadile kada smo saznale da smo prve. Ovo natjecanje ću sigurno pamtiti kao jako lijepo iskustvo u životu“, izjavila je Dora. Ni Vita nije očekivala pobjedu te dodaje da je puno toga naučila iz ovoga natjecanja dok je Ivona naučila i kako funkcionirati u timu na koji je jako ponosna.

„Sadržaj natjecanja je poučan i zanimljiv, a radost i zadovoljstvo djece su dodatna motivacija“ izjavila je mentorica pobjedničkog tima učiteljica informatike Branka Bajo koja se zajedno sa svojim učenicima raduje budućim natjecanjima ovakvog sadržaja.

Mentorica Branka Bajo s učenicama: Vita Bajlo, Ivona Karuc i Dora Baćac

 

Drugo mjesto pripalo je šestašima Tadeju Lešnjaku, Eleonori Orlović i Marinu Galiću iz VI. osnovne škola Varaždin pod mentorstvom Natalije Hranjec, učiteljice engleskog i njemačkog jezika i voditeljice izvannastavne aktivnosti Poduzetništvo. Eleonora kaže da je naučila o važnosti štednje, razlikovati potrebe od želja te da stare novčanice kune sada može zamijeniti u HNB-u. Marin je naučio da je važno vrlo pametno raspolagati novcem da se ne dovede u novčane probleme a s njim se slaže i Tadej dodajući da im  ja na kvizu bilo zabavno.

Tadej Lešnjaka, Eleonora Orlović i Marin Galić s mentoricom Natalijom Hranjec

Treće mjesto osvojili su učenici Osnovne škole Turanj Filip Vrbanić, David Majdančić i Matej Sabljarić koje je za ovo natjecanje pripremala Antonia Špoljarić, učiteljica matematike.

„Ove nastavne godine se u našoj školi prvi puta održava izvannastavna aktivnost Financijska pismenost a pripremali smo se koristeći udžbenik „Novac i ja“ te rješavali on-line kvizove Štedopisa. Udžbenik je napisan tako da je razumljiv učenicima te su, proučavajući udžbenik, učenici stekli korisna znanja o novcu i upravljanju novcem“ izjavila je učiteljica Antonia Špoljarić. Učenici kažu da im je natjecanje bilo jako zabavno, ali i poučno, a Filip dodaje: „Znam da će mi te stvari dobro doći kasnije u životu“.

Matej Sabljarić, mentorica Antonia Špoljarić, Filip Vrbanić i David Majdančić

„Veliki odaziv osnovnih škola na prošlogodišnje natjecanje Štedopisa pokazao nam je da interes za financijskim obrazovanjem itekako postoji te da su važnost financijske pismenosti prepoznali i nastavnici i učenici. To nam je drago jer su učenici stekli osnovna financijska znanja pripremajući se za online kviz iz naših obrazovnih materijala, što ih je motiviralo na daljnje financijsko obrazovanje“, izjavila je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis.

Dvadeset najuspješnijih timova osvojilo je radionice financijske pismenosti za svoje razrede, dok su prva tri tima osvojili i vrijedne nagrade partnera natjecanja Addiko banke – pametne ploče, pametne satove, poklon vrećice i radionice financijske pismenosti za cijeli razred.

„Drago nam je što je i ove godine velik broj učenika pokazao želju za učenjem o osobnim financijama. Uvijek rado podržavamo radionice financijske pismenosti jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja financijama važno usvajati što ranije, a s time ćemo nastaviti i u budućnosti“, izjavila je Katarina Kantolić, menadžerica Korporativnih komunikacija Addiko banke.

Rezultati

Finalni bodovi bili su vidljivi na kraju natjecanja, a kao što smo najavili, javno objavljujemo samo prve tri plasirane ekipe. Čestitamo pobjedničkim ekipama i svim učenicima koji su sudjelovali!

Natjecanje u financijskoj pismenosti 2024., rezultati

Najbolje plasiranih timovi učenika, prema osvojenim bodovima, dolaze iz ovih škola:

POREDAKNAZIV ŠKOLE I GRAD/MJESTOBROJ OSVOJENIH BODOVA
1.OŠ Krune Krstića, Zadar12939
2.VI. OŠ Varaždin12855
3.OŠ Turanj, Karlovac12664