Što mlade zanima o novcu i osiguranjima?

Na radionicama financijske pismenosti mladi su naučili razlikovati potrebe od želja, kako štedjeti i od čega ih štite proizvodi osiguranja.

Kako bi mladi stekli osnovna znanja o osobnim financijama, Štedopis je uz potporu Croatia osiguranja obilježio Svjetski tjedan novca organiziranjem radionica financijske pismenosti za mlade.

Ciljevi radionice bili su objasniti što je to uopće financijska pismenost, tko su to odgovorni potrošači, kako izraditi osobni proračun i osigurati svoju financijsku budućnost.

U prvom dijelu radionice doc.dr.sc. Dajana Barbić i dr.sc. Andrea Razum s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu održale su predavanje i praktične vježbe o tome kako razlikovati potrebe od želja te donositi odgovorne odluke o potrošnji, kako ispravno odrediti svoje financijske ciljeve i kroz osobni proračun kontrolirati svoje troškove i prihode.

U drugom dijelu radionice Miljenko Uzelac, stručnjak iz Croatia osiguranja upoznao je mlade s proizvodima osiguranja kako bi razumjeli pojam rizika i odgovornosti u svakodnevnim životnim okolnostima.
Zlatna pravila štednje

 

Mlade je zanimalo postoje li pravila štednje te kako da štede za ljetovanje ili za novi bicikl. Kroz praktični primjer kako odrediti iznos novca koji mogu štedjeti naučili su da je potrebno učiniti sljedeće: redovito štedjeti planirani iznos novca, izdvojiti novac prije nego ga potroše, izdvojiti novac za štednju svaki put kada dobiju plaću ili džeparac te pretvoriti štednju u automatski proces, primjerice ugovoranjem trajnog naloga u banci.

Dobili su odgovore i na pitanja koja je razlika između debitnih i kreditnih kartica, te čemu služi žiro, a čemu tekući račun.
U drugom djelu radionice Miljenko Uzelac iz Croatia osiguranja objasnio je tri financijska proizvoda: osiguranje od automobilske odgovornosti, putno zdravstveno osiguranje te dobrovoljno mirovinsko osiguranje.

 

 “Imam skateboard i što ako nekoga ozlijedim, tko pokriva štetu?”
Mlade je najviše zanimalo osiguranje od automobilske odgovornosti, koja se vozila moraju osigurati te kako postupiti nakon prometne nesreće.

Jedan je mladić postavio pitanje:„Imam skateboard i što ako na nekog naletim i ozlijedim ga, tko pokriva štetu?“ U odgovoru je predavač objasnio pojam odgovornosti, obvezno i dobrovoljno osiguranje, te mogućnost osiguranja od privatne odgovornosti.

Na primjeru iz prakse mladima objašnjen i pojam putnog zdravstvenog osiguranja, te kako je plaćena premija od svega 194 kuna za odlazak na skijanje u Austriju spasila osiguranika od plaćanja 60.000 kuna, koliko su iznosili troškovi hospitalizacije u inozemstvu nakon njegova pada na skijalištu.

Mlade je zanimalo i dobrovoljno mirovinsko osiguranje te ih je iznenadila činjenica da mogu početi uplaćivati i prije zaposlenja, kao i to da uplate ne moraju biti redovite. Postavili su pitanje i je li glavnica u dobrovoljnim mirovinskim fondovima sigurna te su saznali o tome kako fondovi posluju, koja je uloga Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfe) i općenito o ulaganjima u državne obveznice i dionice. No, za to bi bila potrebna jedna posebna radionica.

 

Pogledajte ŠtedopisTV, snimku s radionice: