Nastavnici su najvažniji za financijsko obrazovanje mladih

U procesu financijskog opismenjavanja ključni su nastavnici, stoga prvo trebamo educirati nastavnike, kako bi oni mogli educirali svoje učenike, rekla je Marina Ralašić na okruglom stolu povodom obilježavanja Svjetskog tjedna novca.

„Financijsko obrazovanje najbolje je provoditi kroz formalno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama jer tako svi učenici imaju jednake šanse da usvoje znanja potrebna za rješavanje svakodnevnih financijskih problema. U tom procesu ključni su nastavnici stoga prvo trebamo educirati nastavnike, kako bi oni mogli educirali svoje učenike“, rekla je Marina Ralašić, predsjednica Štedopisa na okruglom stolu pod nazivom „Učimo upravljati novcem“, održanom 27. ožujka 2017. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u sklopu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca.

Štedopis je napisao i prvi udžbenik za učenike srednjih škola o osobnim financijama u Hrvatskoj čiji je sadržaj odobrila Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) te će ga Štedopis uskoro tiskati u 5.000 primjeraka i besplatno distribuirati zainteresiranim školama. Izdavanje besplatnog udžbenika “Moj novac, moja budućnost” omogućila je suradnja Štedopisa i Visa Europe, a Štedopis je zajedno s AZOO organizirao i provodio stručno usavršavanje nastavnika u Zagrebum, Splitu i Rijeci, te će s tim aktivnostima nastaviti i dalje, najavila je Ralašić.

Sadržaj udžbenika je usklađen s Programom međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za srednje škole, međutim fokus je na temama osobnih financija: novac i kako ga koristiti u svakodnevnom životu, odgovorno upravljanje osobnim proračunom, štednja, ulaganja te prava potrošača korisnika financijskih proizvoda i usluga. Kompletan sadržaj udžbenika dostupan je i na www.stedopis.hr.
Kroz online progame educirano 9.000 mladih

„U našim online programima „Pametno sa svojim novcem“ koji provodimo u suradnji s Visa Europe i „Online plaćanja“ koji smo kreirali u suradnji s Hrvatskom udrugom banaka u posljednjih godinu dana educirano je oko 9.000 mladih u dobi od 16 do 24 godine“ rekla je Ralašić te dodala da mladi i dalje pokazuju elementarno neznanje o osnovnim financijskim proizvodima kao što su debitna kartica i dopušteno prekoračenje na tekućem računu. „Također im nije baš jasna razlika između potreba i mogućnosti, što je osnova za odgovorno upravljanje svojim novcem“, rekla je Ralašić.

„Područje osiguranja sa svojim specifičnim rječnikom i terminologijom je još neprohodniji sadržaj nego primjerice osobni proračun i platne kartice. Kako osiguranja trebamo u svim fazama života, pripremili smo publikaciju „Osiguranje za početnike“ u partnerstvu s Croatia osiguranjem koja će na razumljiv i jednostavan način objasniti proizvode osiguranja“izjavila je Ralašić.

Okrugli stol organiziralo je Ministarstvo financija, u suradnji s brojnim institucijama i udrugama – Hrvatskom narodnom bankom, Ministarstvom gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskom udrugom banaka, Hrvatskim uredom za osiguranje, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Hrvatskom gospodarskom komorom, Udrugom društava za upravljanjem mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava te Hrvatskom udrugom poslodavaca, Zagrebačkom burzom i Štedopisom – Institutom za financijsko obrazovanje.

Sve navedene institucije obilježavaju Svjetski i Europski tjedan novca organizacijom niza događanja, od edukativnih predavanja učenicima u školama, radionica i izložbi, sudjelovanja na okruglim stolovima i tribinama posvećenima financijskom obrazovanju do posjeta učenika bankama. Ovogodišnji Tjedan novca traje od 27. ožujka do 2.travnja.