Što kažu dobitnici velikih tjednih nagrada

„Svi bi se hrvatski građani, ne samo punoljetni, već i maloljetni, trebali upoznati s osnovama sigurnosti internetske kupovine i online plaćanja“, rekla je Dina koja je osvojila drugu tjednu nagradu od 1000 kn.

Čestitamo Dini i Karlu!

Dina Šoštarec iz Belog Manastira, dobitnica je druge tjedne nagrade od 1000 kuna edukativnog natječaja “Online plaćanja“.

Dina studira engleski jezik i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Započela je edukativni program „Online plaćanja“ jer je smatrala da će joj to pomoći u svakodnevnom životu, što se pokazalo itekako točnim. Jedna od najzanimljivijih stvari koje nije znala je dio sadržaja o sigurnosti na internetu.

„Svi bi se građani, ne samo punoljetni, već i maloljetni, trebali upoznati s osnovama sigurnosti internetske kupovine i online plaćanja“, rekla je Dina te dodala da sada ima više samopouzdanja prilikom kupovine na internetu. „Sada znam kako mogu uspješno zaštititi svoje podatke i spriječiti zloupotrebu platnih kartica, a naučila sam i o PayPal-u, za koji nisam znala kako točno funkcionira“, kaže Dina.

Najviše joj je koristilo ono što je naučila o platnim karticama jer se njima svakodnevno koristi, a tek je sada saznala koje su među njima razlike, koje sve vrste kartica postoje i kako njima ispravno plaćati.

Ono što bi još htjela naučiti o financijama su porezi, koje sve vrste postoje i kako se građani oporezuju, s obzirom na najave da će se oporezovati i primici studenata. „Bitno je znati u kamo odlazi naš novac i kolika je stopa poreza koju plaćamo“dodala je Dina.

“Sve pohvale timu koji je sastavljao sve od teksta pa do samog kviza, nisam se još susreo s tako lako pamtljivim, a ujedno i zanimljivim tekstom!”, rekao je srednjoškolac Karlo Kovačević  iz Orahovice koji je osvojio treću tjednu nagradu.  Karlo je upoznat s vrstama platnih kartica jer koristi prepaid karticu ali onim što nije znao vezano je za sigurnost kupovine na internet, tek je sada saznao za 3D secure sustav, te da na stranicama  Trgovačkog suda može provjeriti domaće trgovce.

Nagradni natječaj počeo je 5.3. i trajao  do 26.3.2017.