ŠtedopisTV: O novcu za neznalice

Trošite li više od svojih mogućnosti? Imate li dug iz kojeg ne znate kako izaći? Ako niste sigurni u odgovore, pogledajte video filmiće „O novcu za neznalice“

Nema ništa loše ostvariti svoje želje, prepustiti se blagdanskom ozračju i raspoloženju. Ali ako kupujući trošimo više nego smo planirali, imamo problem! Osim grižnje savjesti da smo  (i ovih blagdana) potrošiti više nego što si možemo priuštiti, stvorili smo dug iz kojeg ćemo možda teško izaći.

Koliko god bonus i božićnica bili izdašni, bez planiranja će ubrzo „ispariti” iz džepova. Kao što znamo čitati i pisati (literarna pismenost), važno je znati raspolagati svojim novcem i kloniti se zamki nepotrebne potrošnje, a to znanje jest financijska pismenost.

Kroz ŠtedopisTV: „O novcu za neznalice“ građani će se susresti s 3 teme osobnih financija:  Odgovorna potrošnja, Osobni proračun i Štednja:

Lekcija 1#odgovornapotrošnja: „Kuća od karata“ ukazuje na razliku između odgovorne i neodgovorne potrošnje i zašto je važno NE trošiti više nego što si možete priuštiti

Lekcija 2#osobniproračun: „I ja bih tata!“ – Što tinejdžeri znaju o novcu? Srednjoškolac će za 3 minute shvatiti ŠTO je osobni proračun, KAKO ga voditi i ZAŠTO je to važno.

 

Lekcija 3#fondzacrnedane: „Fond za crne zube“ – Ako nemate novaca, a pojave se nepredviđeni izdaci, kako ćete ih platiti? Čak i samo 200 kuna mjesečno je dobar početak štednje za neočekivane troškove.

 

Objava ova tri video materijala nastavak je aktivnosti koje Štedopis  provodi u cilju podizanja financijske pismenosti građana uz potporu Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Serija edukativni video materijala ŠtedopisTV: O novcu za neznalice nastoji potaknuti  građane da poboljšaju svoja znanja i vještine informiranog i odgovornog potrošača, potrebne za kvalitetniji život.