Štedopis anketa :  52% roditelja izbjegava  razgovarati s djecom o novcu

Rezultati online ankete na portalu www.stedopis „Koliko s djecom razgovarate o novcu?“ pokazuju da 48 posto roditelja često razgovara s djecom o novcu, 36 posto rijetko , a da 16 posto roditelja nikada s djecom ne razgovara o novcu.

Ako se ovi posljednji pribroje roditeljima koji rijetko razgovaraju s djecom o novcu dobit ćemo 52 posto anketiranih kojima je novac tabu tema.

 
Zašto je novac zabranjena tema
Svaki puta kada roditelji odlaze s djecom u obiteljski šoping, kino ili kazalište, na ljetovanja ili zimovanja, koriste novac. Mala djeca misle da novac izlazi iz bankomata, a tinejdžeri iz plastičnih kartica.

Mnogi se odrasli i sami neodgovorno ponašaju prema novcu a neki misle da će ih time opteretiti, pa izbjegavaju o novcu razgovarati sa svojom djecom.

No, istraživanja pokazuju da već djeca od tri godine osjećaju moć novca, ali ne razumiju životne okolnosti unutar kojih se odvijaju obiteljske novčane transakcije. Ako roditelji razgovaraju o novcu s djecom od najranije dobi na njima primjereni način, to će njihovoj djeci pomoći da nauče odgovorno ponašanje i steknu navike koje će im olakšatii  donošenje ispravnih financijskih odluka u budućnosti.