Sezonska sniženja: Mučite li se s postotcima?

Haljina ima cijenu 500 kuna. Ako prvo poskupi za 20% pa kasnije pojeftini za 20%, je li se cijena haljine vratila na početnu razinu? Mnogi ljudi će odgovoriti potvrdno. No, to nije točno.

U školi smo učili matematiku, no ipak mnogi muku muče s postotcima. Ni mnogi odrasli ne shvaćaju postotke, a time ni kako stope sniženja, stope poreza ili kamatne stope utječu na njihove financije. Krenula su sezonska sniženja – čizme koje su prije mjesec dana imale cijenu od 850 kuna sada su snižene za 35%, je li   to iznos koji imate na raspolaganju za nove čizme?

 

Čemu služe postotci i zašto su nam važni

Postotci služe za izražavanje i uspoređivanje promjena i odnosa među veličinama. Oni su važni u svakodnevnom životu jer pomažu da se snađemo u financijskom svijetu i lakše upravljamo svojim novcem.

Znate li napamet (bez korištenja formule) koliko je 50% od 160? A 10% od 160? Dobro, to je bilo lako: 10% je isto što i jedna desetina. A koliko ćete kuna ima više na računu kad vam od 1.1.2017. plaća od 5.000 kuna naraste za 2%?

Računanje s postotcima učili ste u 7. razredu osnovne škole pa ćemo se podsjetiti kako se oni računaju.

Kad piše 5% to se čita 5 posto, što je 5 kroz sto, pa se i piše u razlomku.  Postotak može biti izražen i u decimalnom broju kao 0,05.

Postotak je razlomak s nazivnikom sto.

Osnovna formula koju ste učili u osnovnoj školi je:

postotak x osnovna vrijednost = postotni iznos

Odvojite samo tri minute i postotci će vam pomoći u svijetu financija i sezonskih rasprodaja!

 

Gornji tekst je izvadak iz besplatne knjige u izdanju Štedopisa “Moj novac, moja budućnost”, a možete je slobodno preuzeti na linku ovdje.