Provjerite kako se troši vaš novac u gradu

Ukupni proračuni županija, gradova i općina prelaze 23 mlrd kuna. Saznajte u tri klika od kuda dolazi i kuda odlazi novac, na jednostavan i pregledan način kroz aplikaciju „Otvoreni proračun".

Na internet stranici  Hrvatske zajednice županija  je  interaktivna karta “Otvoreni proračun”  koja  na jednostavan način prezentira  proračune svih hrvatskih županija, gradova i općina koji su 2016. godine  iznosili ukupno oko 23 milijardi kuna.

U par klikova vidi se kako je župan ili zagrebački gradonačelnik trošio novac u posljednje tri godine. Možete se provjeriti, primjerice, koliko se  troši na plaće, a koliko ulaže u zdravstvo ili zaštitu okoliša, koliko u obrazovanje a koliko u socijalu.

Aplikacija “Otvoreni proračun” povećana transparentnost lokalnih proračuna jer omogućuje građanima da dobiju točne i razumljive informacije o tome kako lokalne vlasti troše njihov novac. Time se povećava odgovornost lokalnih vlasti i smanjuje mogućnost za korupciju.

 

Što omogućuje aplikacija građanima?

 

Građani mogu pratiti prihode i rashode po svim klasifikacijama osnovnim grafičkim modelom, te putem zanimljivih interaktivnih tablica za istraživanje proračuna po svim razinama. Osim toga, aplikacija nudi modul “pitanja i odgovori” (za građane koji traže samo osnovne informacije o proračunu)  i “složeno analiziranje” za one koji žele vidjeti sve i usporediti podatke po godinama.

Osnovni cilj je da proračun, kojeg jedva da pročitaju vijećnici, a kamoli građani, bude jasno prezentiran svima. Iz  suhoparnih brojki  mogu  se otkriti zanimljive priče  koje stoje iza županijskih financija.

 

 

Šibensko-kninska županija

 

 

Primjerice, Šibensko-kninska županija izdvojila je za opremu za nadzor i detekciju požara. Što to znači? Tih gotovo milijun i pol kuna ključno je u sprečavanju posljedica požara kojih prosječno ima više od 50 godišnje i uzrokuju troškove do oko 100 milijuna kuna (u to spadaju vatrogasne intervencije, gospodarski i turistički gubitci, uništenje poljoprivredne kulture i druge štete). Zahvaljujući ovoj opremi prvi požari otkriveni su vrlo brzo, a vatrogasci su na mjestu požara bili već 30 minuta prije prve prijave, pri čemu se koristio manji avion Air tractor (koji košta 25 tisuća kn/sat) umjesto Canadera (70 tisuća kn/sat) i spriječene su daleko veće štete i neizbježni troškovi.

 

Virovitičko-podravska županija

 

Iseljavanje liječnika u Hrvatskoj je velik problem, naročito u ruralnim sredinama. Zato je Virovitičko-podravska županija odlučila da neće čekati nacionalne mjere već sama sufinancira kredite za mlade liječnike s 50.000 kn za kamate. Od 2013. godine ovim su projektom doveli mlade subspecijalizante: oralnog kirurga, dva zubara, vaskularnog kirurga te stručnjake za abdominalnu kirurgiju. Tako pacijenti ne moraju putovati u Zagreb ili Osijek, a uspjeh projekta potaknuo je županiju da se javi na natječaje europskih fondova i dobiju projekt u vrijednosti od 50 milijuna eura za dnevnu bolnicu i opremu kirurških sala.

 

Krapinsko-zagorska županija

 

Krapinsko-zagorska županija, dobitnica Energy Globe nagrade za poboljšanje energetske učinkovitosti u koje je krenula još prije šest godina i kroz koju se obnovilo deset škola sa smanjenjem potrošnje energije za više od 30%, rekonstruira unutarnju rasvjetu u još tri škole – besplatno. Na koji način? Više od pola, točnije 60% sredstava, financirat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak tvrtka koja će uvoditi rasvjetu.

 

7,5 mlrd kuna Grada Zagreba

 

Grad Zagreb za ovu godinu ima prororačun od preko 7,5 mlrd kuna što je daleko najviše od svih lokalnih vlasti, pogledajte od kuda prikuplja novac i na što troši?  Gotovo 5 mlrd kuna ili preko 56% prikuplja se iz poreza (dohodak, dobit, PDV),  a najviše se troši na materijalne rashode –  preko 3 mlrd kuna ili trećina proračuna  i  plaće – preko 2,5 mlrd kuna ili gotovo 27% proračuna.

 

Želite li znati više o svojoj županiji i gradu? Posjetite stranicu http://hrvzz.hr/otvoreni_proracun/ i na jednostavan i pregledan način saznajte na što se troši vaš novac. Jednostavan opis osnovnih stavki proračuna donosi Proračunski vodič za građane.